Evenimentul Zilei > Politica > NOU CONCURS LA ANI. Cei OPT candidaţi pentru funcţia de preşedinte susţin proba scrisă
NOU CONCURS LA ANI. Cei OPT candidaţi pentru funcţia de preşedinte susţin  proba scrisă

NOU CONCURS LA ANI. Cei OPT candidaţi pentru funcţia de preşedinte susţin proba scrisă

Vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, Bogdan Stan, care conduce interimar instituţia, după demisia lui Horia Georgescu, şi ceilalţi şapte candidaţi înscrişi în cursa pentru funcţia de preşedinte al ANI susţin luni proba scrisă a concursului.

Bogdan Stan, Ion Ionel Gârleşteanu, Marius Bălan, Gheorghe Burlacu, Florica Dragomir, Liviu Partene, Ştefan Pavăl şi Vasile Ţiple şi-au depus dosarele pentru funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI),informează mediafax.ro,  postul fiind liber după ce Horia Georgescu a demisionat, în martie, fiind acuzat de procurorii DNA în dosarul despăgubirilor ilegale de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor.

Cei opt candidaţi vor susţine luni, de la ora 12.00, la sediul ANI, proba scrisă a concursului.

Ulterior, în 27 noiembrie, de la ora 11.00, tot la sediul ANI, candidaţii vor susţiune interviul. Planurile de management pe baza cărora se vor susţine interviurile au fost depuse la sediul ANI.

Bogdan Stan (34 de ani) este vicepreşedinte al ANI şi conduce interimar instituţia, după demisia din martie a lui Horia Georgescu. Acesta lucrează la ANI din 2007, ocupând, pe rând, funcţiile de consilier personal la Cabinetul Preşedintelui, inspector de integritate, şef serviciu, director, iar din aprilie 2012 este vicepreşedintele agenţiei.

Bogdan Stan a absolvit, în 2005, Facultatea de Drept din cadrul Universităţii "Titu Maiorescu" din Bucureşti, iar în 2010 a făcut un curs postuniversitar de securitate naţională la Academia de Informaţii a Serviciului Român de Informaţii.

Ion Ionel Gârleşteanu (67 de ani) a absolvit, în 1972, Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii din Craiova şi este lector la Universitatea din Craiova. El a mai candidat la şefia ANI în anul 2012, concursul fiind câştigat atunci de Horia Georgescu. De asemenea, Ion Ionel Gârleşteanu şi Bogdan Stan au participat şi la concursul pentru funcţia de conducere a ANI din luna august a acestui an, dar au fost respinşi la proba scrisă.

Consiliul Naţional de Integritate a anunţat, pe 11 septembrie, începerea procedurii de selecţie a preşedintelui Agenţiei Naţionale de Integritate, instituţie condusă acum interimar de Bogdan Stan.

Aceasta este a doua procedură de selecţie pentru ocuparea funcţiei de preşedinte al ANI, după ce niciunul dintre cei trei candidaţi, inclusiv actualul şef interimar, nu a promovat, pe 24 august, proba scrisă a concursului.

Preşedintele ANI are rang de secretar de stat, este desemnat prin concurs organizat de CNI şi numit în funcţie de către Senat.

Mandatul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Integritate este de patru ani, iar funcţia este incompatibilă cu orice funcţie publică sau privată, cu excepţia celor din învăţământul superior.

Agenţia Naţională de Integritate a fost condusă de Horia Georgescu începând din aprilie 2012 şi până în luna martie a acestui an.

În 23 martie, Horia Georgescu a demisionat de la conducerea ANI, după ce a fost reţinut de procurorii DNA în dosarul în care este acuzat că, alături de alţi foşti membri ai comisiei pentru stabilirea despăgubirilor de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, a aprobat despăgubiri pentru imobile supraevaluate cu aproximativ 75 de milioane de euro.