Editura Evenimentul si Capital

Noile tehnologii de vinificaţie înlocuiesc munca omului din podgorie

cules_de_struguri
Autor: | | 2 Comentarii | 1094 Vizualizari

Vă amintiţi vremurile în care familii întregi roboteau prin vie de dimineaţa până seara pentru a aduna ciorchinii încărcaţi de boabe pline de savoare? Cum apoi boabele ajungeau în teasc şi mustul era lăsat la limpezit în căzi? Ei bine, aceste vremuri pot fi uitate, cel puţin când vine vorba despre marii producători de vinuri.

Aceasta, deoarece marii producători de vinuri nu mai au nevoie de mâini dibace care să ştie să adune poama. Acum, ei folosesc combine care pot aduna între 40 şi 100 de tone de stuguri pe zi. Adică, o combină care costă cam un sfert de milion de euro poate să facă munca a circa 300 de oameni într-o zi, după cum ne-a explicat inginerul Marin Cucură de la Jidvei. Pe podgoriile din Alba recoltează boabe 5 combine, mai ales din via nouă, astfel că cei 1.600 de oameni mai au de adunat struguri doar din rândurile cu viţă mai veche sau de pe terase. Înainte, când combinele nu ajunseseră la Jidvei, era nevoie de 2.600-2.800 de oameni pentru a aduna strugurii de pe cele 2.000 de hectare cu vie. Până acum, oameni şi maşini au adunat cam 3.000 de tone de struguri de pe vreo 350 de hectare de podgorie.Soiuri nobile, cu bani europeniTradiţia culesului viei nu va muri, spune directorul Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe. Pe de o parte, deoarece cea mai mare parte a podgoriilor se află în proprietarea unor mici viticultori, iar de pe altă parte pentru că marii vinari nu au terminat procesul de reconversie, adică înlocuirea viţei bătrâne cu una nouă, de soi nobil.''Plantaţiile vechi sunt cu şpalieri metalici şi nu se pretează la recoltat mecanic. Tradiţia nu va dispărea şi pentru că majoritatea proprietăţilor sunt mici şi oamenii nu se asociază pentru a face asociaţii ca să îşi cumpere combine", a declarat pentru evz.ro Ovidiu Gheorghe.Pentru sezonul 2009/2010, viticultorii mari şi mici au la dispoziţie circa 40 de milioane de euro, pentru a-şi replanta viile. Coşarca, înlocuită de remorcă. Omul, de combinăPentru a putea folosi combine, secretul stă în modul în care viţa este plantată şi întreţinută. Astfel, strugurele cel mai apropiat de sol trebuie să fie la o înălţime de aproape un metru de sol. ''Maşina" scutură bine butucul de viţă de vie, iar boabele sunt deşertate într-o remorcă din care nu se scurge licoarea dulce şi aromată. Dacă înainte, culegătorii vărsau strugurii cu tot cu ciorchine la teasc, acum aceştia rămân pe butuc, goi de boabe. De exemplu, la podgoria lui Ioan Niculaie de lângă Zimnicea, strugurii sunt adunaţi de combine, transportaţi cu remorca la centru de vinificaţie dintre vii. Din benă sunt vărsaţi în buncăr, ajung la dezbrobonitor, unde boabele sunt separate de chiorchine, dacă mai rămâne vreo unul printre boabe. Apoi, amestecul este ţinut la fermentat. Practic, din buncăr, graţie avansului tehnologic, omul mai vede doar vinul deja fermentat şi limpezit, numai bun de băut. Dacă a fost obţinut din soiuri negre şi aromate, are nevoie de 5-6 zile de stat la fermentat. Ulterior, ajunge în presă, de unde iese doar mustul, care este lăsat să se liniştească aproape o lună. Dacă nu se limpezeşte singur, i se pune sulf sau bentonită, după cum ne-a explicat domnul Alexandru Drăghici, inginer la podgoria din Zimnicea. Ca să iasă treaba bună, nu se dau la teasc soiuri albe după soiuri negre sau invers, decât după ce instalaţia de vinificaţie este igienizată în detaliu.Pentru a porni un asemenea sistem, e nevoie însă de mulţi bani. La Zimnicea s-au investit aproape 9 milioane de euro şi s-a turnat beton cât un cub de mărimea unui bloc de 12 etaje.Cum faci un muscat din coriandruDomnul Valeriu Paraschivescu se ocupă de bunul gust al vinului de pe terasele Dunării. Mai precis, este ''nasul". De la el am aflat că nu e butoi mai bun pentru a învechi vinul ca cel din stejar, chiar dacă anunţurile cu ''vând butoi din fibră de sticlă" ne intră în ochi. Nici aroma de muscat sau de muscat otonnel curat nu se obţine cu adaosuri. De exemplu, pentru a da vinului aromă de muscat, unii producători adaugă coriandru, iar pentru cea de muscat otonnel îi pun o mână de flori de soc. Tot de la ''nasul" de la Zimnicea am aflat că, dacă vinul este ţinut la temperaturi sub limita de îngheţ, apar nişte cristale în sticlă. De fapt, sunt tartraţi, inofensivi pentru sănătatea consumatorilor, dar inestetici. În marile centre de vinificaţie există aparatură special prin care vinul este tratat pentru a evita asemenea depuneri. De asemenea, un proces de vinificaţie necorespunzător sau depozitarea neadecvată poate conduce la depunerea drojdiei pe fundul sticlei.Citiţi şi:

  • Comoara vinului, neglijată de turismul românesc
  • Din lipsă de cultură a vinului, bem falsuri
  • Producţia de vinuri, „un exerciţiu la paralele” de nota 10
  • Vinurile popii din dealurile Vişanilora

Ce a AFLAT Nicolae Ceausescu, inainte cu 11 zile sa fie OMORAT! Greseala care l-a costat viata

Pagina 1 din 2



Stirile zilei

Alte articole din categoria: Banii tai

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
19:28 RAREȘ BOGDAN contra DACIAN CIOLOȘ. Jocurile de putere din spatele unei nominalizări neașteptate. 18:10 Update PROCURORII din CONSTANȚA au ieșit ÎN STRADĂ. Își SUSPENDĂ ACTIVITATEA: "Vrem justiție independentă!" 15:59 DESANT EUROPEAN la București. Se vor CERE și DA explicații în LEGĂTURĂ cu KOVESI 15:24 Dosarul Tel Drum. Dragnea A LOVIT ÎN PLIN. Adio, emoţii? Decizie de ultimă oră în Justiţie. Breaking news 14:59 PROTEST. 100 de judecători și procurori din CLUJ își suspendă activitatea o săptămână. Magistrații vor face grevă 11:40 Tandemul Lazăr-Kovesi DECIDE ce instituție se ocupă de Tel Drum. Culisele SCANDALULUI dintre DNA și Secția de investigare a magistraților 10:50 Kovesi, AGENT SECRET. Ce scrisoare a primit DRAGNEA: „Nu mai este un SECRET” Breaking news 19:06 Președintele Parlamentului European A FĂCUT ANUNȚUL așteptat. Kovesi nici NU ȘTIE ce o așteaptă 16:25 Cerere HALUCINTANTĂ în CAZUL Kovesi. „Să-i RETRAGEM CETĂȚENIA!” 15:30 Kovesi este devastată. SEMNAL NEGRU de la Bruxelles. N-a fost niciodată în cărţi. Breaking news 13:24 Lazăr A CEDAT NEVOS după aroganţa lui Toader. Este CEL MAI DUR ATAC în direcţia ministrului Justiţiei 11:50 Ultima LOVITURĂ pentru KOVESI! PLÂNGERE PENALĂ de la fosta ȘEFĂ a DIICOT, Alina BICA 10:30 Kovesi ŞI CEL MAI MARE ABUZ din mandatul la DNA. Cine sunt „MÂNJIŢII DE PE LISTA NEAGRĂ”. Breaking news în Justiţie 18:16 BREAKING NEWS. DEZASTRU pentru KOVESI! Îi FUGE PĂMÂNTUL DE SUB PICIOARE... PRIMELE REZULTATE în procesul de selecție pentru Parchetul European 17:24 Kovesi LOVEȘTE DUR la Bruxelles. Instituțiile europene AU FOST ALERTATE 13:49 Kovesi ARE UN PLAN ASCUNS şi elaborat, cu PUNCT FINAL la Cotroceni. Cine s-ar fi gândit? Breaking news 09:16 Tudose A DEVOALAT MAREA MANEVRĂ de pe axa Dragnea-Toader. CE SE SCHIMBĂ LA DNA? Breaking news 22:49 KOVESI, MITRALIATĂ cu SENTINȚE DEFAVORABILE. Mihaela Iorga Moraru, CONCEDIATĂ ILEGAL! 22:34 „În dosar apare şi numele lui Ţiriac” Breaking news în România. MAI MULTE NUME GRELE sunt implicate 11:59 Să fie acesta SFÂRȘITUL pentru KOVESI? Va fi ANCHETATĂ de CEL MAI MARE DUȘMAN. Cândva a DAT-O AFARĂ, acum s-a întors roata