Noile scenarii pentru acciză Guvernul va refuza dreptul românilor la benzină ieftină
- Raluca Florescu
- 2 octombrie 2014, 00:00
Deși românii ar trebui să beneficieze de reduceri ale accizelor, implicit ale prețurilor benzinei și motorinei, de la anul, datorită scăderii euro, Guvernul are alte planuri și nu va oferi populației acest cadou.
Banca Centrală Europeană a anunțat ieri un curs de 4,4093 lei pentru un euro, aceasta fiind cotația de referință pe care Executivul ar trebui să o aibă în vedere la calculul accizelor, în 2015. Dacă Guvernul României ar reveni la practica folosită în întreaga Uniune Europeană, folosind acest curs pentru calculul nivelului accizelor, de la 1 ianuarie 2015, românii ar trebui să beneficieze de ieftiniri importante la produsele accizabile. Mai precis, aceste taxe ar trebui să scadă cu peste 7,5% față de 2014, din diferența de curs. Concomitent, ar urma o ieftinire a produselor accizabile.
Cele mai cunoscute produse accizabile sunt combustibilii și țigările.
Ce planuri are Guvernul
Însă, așa cum a procedat și anul trecut, Guvernul nu va oferi această relaxare de prețuri românilor, potrivit specialiștilor consultați de EVZ.
„Guvernul se pare că va lua în calcul pentru accize nu cursul de la 1 octombrie 2014, ci cotația pe care au inventat-o anul trecut, după cum mi-au declarat surse din Ministerul Finanțelor. Este vorba de un nivel de 4,73 lei/euro”, a declarat pentru EVZ Gheorghe Ialomițianu, fost ministru de Finanțe. Asta înseamnă că românii vor plăti accize la fel de scumpe ca anul trecut.
Există și o altă variantă discutată la Guvern, dar care este mai puțin probabilă, ne-a spus fostul ministru de Finanțe. Aceea implică respectarea reglementărilor fiscale actuale. Acestea prevăd că pentru calculul accizelor se va lua ca reper cel mai mare curs de schimb înregistrat pe data de 1 octombrie, în ultimii doi ani. Cursul urmează să fie indexat cu inflația pe primele nouă luni din an. Cum de aici rezultă un nivel mai mic decât cel de 4,73 lei/euro, deci mai puțini bani la buget, Guvernul se pare că ar vrea să renunțe la această reglementare.
„Dacă vor proceda cum se discută deja pe surse, vor sufoca românii cu taxe pe care le mențin mari, și care nici nu aduc bani la buget. De exemplu, din suprataxarea combustibililor, benzina din România a ajuns mai scumpă și decât în Bulgaria, și decât în Ungaria, așa că toți transportatorii alimentează în afară, iar la buget ajung mai puțini bani”, a mai spus Ialomițianu.
Calcul al accizelor ca nicăieri în UE
În întreaga Uniune Europeană, cursul folosit pentru calculul accizelor într-un anumit an este cel valabil pe data de 1 octombrie anul anterior.
Numai că anul trecut Guvernul a recurs la o modificare fără precedent în UE. Deși, în mod normal, în 2014 accizele ar fi trebuit calculate în funcție de cursul de la 1 octombrie 2013, Executivul a apelat la o altă cotație, cea folosită cu un an înainte, deoarece era mai ridicată, deci aducea mai mulți bani la buget.
Mai mult, a adăugat la acest curs 4,7%, inflația medie pentru primele nouă luni din 2013. Din toate aceste calcule a reieșit un curs ipotetic, neatins vreodată de leu în raport cu moneda europeană, de 4,73 lei.
Ministrul de Finanțe nu are un răspuns
Întrebată zilele trecute de jurnaliști, ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, a declarat că nu știe încă pe ce formulă de calcul se va baza Executivul în acest an. Aceasta a spus însă că, în curând va prezenta modul de calcul care va fi folosit de Guvern. „ Pentru acciză avem un grup de lucru care analizează multiple posibilități. Ultima dată erau cel puțin trei. Considerăm posibilitatea să rămânem la euro sau să transformăm în lei. Vrem să fie o modalitate justă, ne uităm foarte atent și câți bani aduce la buget, dar și care este impactul asupra celor care plătesc această acciză”, a spus Petrescu.