Evenimentul Zilei > Economie > NOILE REACTOARE de la Cernavodă: Chinezii mai fac un pas pentru demararea investiției
NOILE REACTOARE de la Cernavodă: Chinezii mai fac un pas pentru demararea investiției

NOILE REACTOARE de la Cernavodă: Chinezii mai fac un pas pentru demararea investiției

Compania canadiană Candu Energy Inc. a semnat ieri un acord de cooperare cu firma China Nuclear Power Engineering Company pentru construcţia unităţilor 3 şi 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă (România), informează Canada NewsWire, citată de Agerpres.

La Cernavodă funcţionează deja două reactoare nucleare de tip CANDU 6 care au intrat în funcţiune în 1996 şi 2007.

Împreună, reactoarele asigură aproximativ 20% din producţia de energie electrică a României.

Acordul vine ca urmare a unei scrisori de intenţie semnată de firma mamă a CNPEC, grupul China General Nuclear Power Group, şi Societatea Naţională Nuclearelectrica (SNN) în luna noiembrie 2013 pentru investiţii în dezvoltare a două noi reactoare la centrala de la Cernavodă.

„Candu Energy este încântat să colaboreze cu CNPEC pentru satisfacerea necesităţilor României în domeniul energiei nucleare. Acordul de astăzi adânceşte legăturile puternice pe care le avem cu industriile nucleare din România şi China în condiţiile în care în ambele ţări funcţionează reactoare Candu de peste un deceniu”, a declarat preşedintele director general de la Candu Energy, Preston Swafford. 

Constantin Niţă, ministrul Economiei, declara recent că România speră să ajungă la un acord cu firma China General Nuclear Power Holding Corp. cu privire la construcţia a două noi reactoare la centrala nucleară de la Cernavodă, cel mai târziu până în primăvara lui 2015. 

România s-a adresat investitorilor chinezi pentru modernizarea sistemului său energetic după ce companii precum ArcelorMittal şi Enel s-au retras din proiectul construirii reactoarelor 3 şi 4.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: