Noile politici anti-doping, ]motor” al dezvoltării sportului românesc
- Daniel Spasov
- 12 iunie 2014, 15:40
Agenţia Naţională Anti-Doping în parteneriat cu Ministerul Tineretului şi Sportului şi Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR) a organizat joi 12 iunie, conferinţa cu tema “Politica anti-doping prin prisma noului Cod Mondial Anti-Doping”. Scopul evenimentului a fost relevarea prevederilor noului document care ghidează activitatea anti-doping şi a constituit un bun prilej de prezentare a „Strategiei Naţionale în domeniul sportului”.
La evenimentul organizat la sediul ANAD au fost prezenţi 52 de reprezentanţi din partea a 40 de federaţii naţionale, şase cluburi, precum şi din partea altor instituţii şi organizaţii naţionale din domeniul sportului, în frunte cu ministrul Gabriela Szabo şi preşedintele COSR, Alin Petrache.
În debutul manifestării, preşedintele ANAD, Graziela Elena Vâjială, a făcut o prezentare succintă a politicii anti-doping naţionale prin prisma noului Cod Mondial Anti-Doping. Oficialul i-a motivat apoi pe cei prezenţi în direcţia implicării căt mai energice în activitatea anti-doping. „În acest program, dumneavoastră sunteţi direct implicaţi, alături de noi şi aveţi o mare responsabilitate de a vă educa sportivii şi tot personalul din federaţii, din structurile sportive pe care le coordonaţi pentru a practica un sport curat”, a transmis Vâjială tuturor diriguitorilor sportului reprezentaţi la eveniment.
Mai departe, în contextul prezentării noului Cod Mondial Anti-Doping, preşedintele ANAD a subliniat că federaţiilor naţionale le revine obligaţia să îşi modifice documentele statutare pentru a se conforma normelor şi standardelor internaţionale în materie. „Începând chiar de săptămâna viitoare, ANAD prin specialiştii săi, vă stă la dispoziţie cu asistenţă şi consultanţă pentru a vă ajuta să aveţi documentele statutare în deplină concordanţă cu prevederile noului Cod şi a standardelor internaţionale”, a spus Graziela Vâjială.
Oficialul a punctat apoi importanţa modificării legislaţiei naţionale pentru atingerea pragului de conformitate cu prevederile noului Cod Mondial Anti-Doping. “O ţară care până la 1 ianuarie 2015 nu şi-a armonizat legislaţia cu noul Cod, nu poate organiza pe teritoriul său niciun fel de evenimente majore”, a avertizat preşedintele ANAD.
În încheierea alocuţiunii sale, Graziela Vâjială a subliniat importanţa aportului partenerilor instituţiei pe care o conduce, respectiv federaţiile naţionale, cluburile sportive, ministerul de resort, COSR şi mai ales, fiecare sportiv în parte, la realizarea obiectivului principal al agenţiei, un sport curat în România.
În continuarea manifestării, ministrul Gabriela Szabo a prezentat în premieră „Strategia naţională în domeniul sportului”, document de importanţă majoră pentru dezvoltarea pe termen mediu şi lung a sportului în ţara noastră elaborat de echipa sa. „Exact ca în democraţie, strategia naţională pe sport nu este perfectă, dar este perfectibilă”, a spus Szabo. „Sunteţi primii oameni cărora le prezint ce am lucrat până acum pentru că am încredere în experienţa dumneavoastră şi cred că veţi privi proiectul obiectiv. Ţin neapărat să veniţi cu propuneri la final, cu sugestii de îmbunătăţire astfel încât, în următorii ani, să fim cei mai buni manageri pentru sport şi pentru performanţă”.
Ministrul a disecat pe multiple paliere dificultăţile şi problemele pe care le are în prezent sportul în ţara noastră şi a enumerat apoi obiectivele principale ale strategiei pe care a conceput-o. Principalele obiective sunt: susţinerea sportului de performanţă prin dezvoltarea sportului de masă, creşterea bazei de selecţie, organizarea de evenimente sportive internaţionale, pregătire şi specializare pentru antrenori şi specialiştii din sport, promovarea vectorilor de imagine, găsirea unor noi surse de finanţare (prin intermediul parteneriatelor, a fondurilor europene) şi nu în ultimul rând, modernizarea şi eficientizarea infrastructurii.
La rândul său, preşedintele COSR, Alin Petrache, a vorbit despre importanţa activităţii anti-doping în sportul românesc şi a punctat poziţia României de partener credibil şi activ în efortul global de luptă împotriva dopajului în sport şi recunoaşterea de care agenţia se bucură la cel mai înalt nivel pe plan internaţional. Preşedintele Comitetului Olimpic a punctat apoi sarcinile pe care organizaţia pe care o conduce și le asumă pentru a-şi aduce contribuţia la punerea în practică a politicilor anti-doping naţionale, în contextul prevederilor noului Cod Mondial Anti-Doping.
Manifestarea a continuat cu susţinerea de prezentări din partea specialiştilor ANAD ale modificărilor impuse de noul Cod Mondial Anti-Doping, cu accent pe obligaţiile structurilor sportive de a-şi modifica statutele şi regulamentele în conformitate cu acest document.