Noile modificări din Codul Rutier. S-a stabilit ce se va întâmpla cu permisele de conducere reținute în funcție de faptele șoferilor

Noile modificări din Codul Rutier. S-a stabilit ce se va întâmpla cu permisele de conducere reținute în funcție de faptele șoferilorPermis de conducere. Sursa foto: Arhiva EVZ

Modificările din ultima perioadă de la Codul Rutier au fost oficializate în luna februarie, iar printre acestea se numără și stabilirea circuitul permiselor de conducere reținute în funcție de faptele săvârșite de șoferi.

Prin urmare, noile prevederi au adus o claritate asupra locului în care se păstrează permisul de conducere reținut în urma săvârșirii unei contravenții.

Potrivit regulamentului de aplicare a Codului Rutier în situația în care un șofer a săvârșit o contravenție pe raza altui județ, și i s-a reținut permisul de conducere, documentul se păstrează la serviciul poliției rutiere pe teritoriul căruia a avut loc contravenția până la expirarea termenului prevăzut de lege pentru introducerea plângerii împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției, după care se trimite serviciului poliției rutiere al județului care îl are în evidență pe șofer. Vorbim despre un termen de 15 zile de la comunicarea procesului verbal.

Traseul permiselor de conducere reținute în funcție de contravenția săvârșită

Acum, prin HG 130/2023 s-a stabilit că, în situații specifice, permisul de conducere se păstrează la serviciul poliției rutiere pe teritoriul căruia a fost constatată fapta până la restituire, anulare sau dispunerea interdicției de a conduce autovehicule pe teritoriul României.

Situațiile la care face referire legea sunt:

  • punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat;
  • pentru conducerea unui vehicul fără permis sau categoria potrivită (ori permisul a fost retras sau anulat);
  • conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe;
  • refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice;
  • părăsirea locului accidentului, fără încuviințarea poliției sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei;
  • participarea, în calitate de conducător de vehicul, la întreceri neautorizate pe drumurile publice;
  • așezarea de obstacole care îngreunează sau împiedică circulația pe drumul public.

De asemenea, vorbim și despre lăsarea fără supraveghere pe partea carosabilă a drumului public a unui vehicul care transportă produse sau substanțe periculoase, precum și despre accidentele de circulație care s-au soldat cu uciderea sau vătămarea unei persoane.

Alte modificări incluse în legislație în luna februarie, aduc o claritate termenilor precum „intersecția în sensul giratoriu”, „retragerea permisului de conducere”, dar s-a completat regulamentul și cu noi prevederi de care șoferii trebuie să țină cont.