Dispozitivul auto pentru care ești amendat cu 3.000 de lei. Poliția a interzis folosirea acestuia în trafic
- Ionel Sclavone
- 13 martie 2023, 06:34
Siguranța în trafic reprezintă o preocupare majoră pentru autoritățile române, având în vedere numărul mare de accidente rutiere. Iar pentru a atinge acest obiectiv este nevoie de reguli clare pe care să le respecte toți participanții la trafic, astfel încât să nu ajungă un pericol pentru ceilalți. În acest sens, legea interzice montarea și punerea în funcțiune a anumitor dispozitive, pe mașini, care îi pot deruta și pune în dificultate pe ceilalți șoferi. Cei ce nu se conformează primesc amenzi usturătoare.
Legislația rutieră a instituit reguli clare pentri toți șoferii participanți la trafic, astfel încât să se reducă numărul de accidente de pe drumuri. O astfel de reglementare vizează montarea sistemelor speciale de avertizare sonoră sau luminoasă. Astfel de echipamente, precum girofarurile sau sirenele nu pot fi utilizate decât de serviciile specializate, în anumite condiții. Șoferii care încalcă aceste reglementări se pot alege cu permisul de conducere suspendat, dar și cu amenzi de până la 3.000 de lei.
Conform legii, șoferii vor fi sancționați dacă nu respectă regulile privind utilizarea sistemelor speciale de avertizare sonoră sau luminoasă. Astfel, cei care își montează și folosesc sirene sau girofaruri riscă sancțiuni încadrate în clasa a IV-a (ultima care vizează persoanele fizice), respectiv amenzi cuprinse între 1.305 lei și 2.900 de lei.
„Se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 lei, precum și cu reținerea permisului de conducere pentru o perioadă de 90 de zile. Totodată, se confiscă și aceste mijloace speciale de avertizare”, se arată într-o notă informativă emisă de Poliția Rutieră.
Legea stabilește clar că doar mașinile de intervenție le pot folosi, fie că este vorba despre pompieri, poliție, ambulanțe, autovehicule care însoțesc coloane oficiale sau transporturi speciale. Pentru ceilalți participanți la traficul rutier, astfel de dispozitive sunt strict interzise. Iar șoferii care sunt prinși cu astfel de echipamente asupra lor, pot fi sancționați potrivit legii în vigoare
Tipurile de girofaruri permise de Codul Rutier
Codul Rutier stabilește clar ce semnale speciale de avertizare luminoase pot folosi diferitele mașini de intervenție. Astfel, girofarurile cu lumină roșie sunt specifice serviciilor de poliție sau de pompieri. Autovehiculele poliției, ale jandarmeriei, ale poliției de frontieră, ale serviciului de ambulanță sau de medicină legală și altele vor folosi girofaruri cu lumină albastră.
Celelalte autovehicule de transport cu mase și/sau dimensiuni de gabarit depășite ori cele care transportă substanțe periculoase folosesc lumina galbenă.
Tot în acest context trebuie spus că legea prevede că acei șoferi care abuzează de flash-uri pe șosele pot fi sancționați cu amenzi de usturătoare şi suspendarea permisului de conducere. Un șofer care folosește în mod insistent claxonul sau flash-urile pentru a elibera calea de rulare, va fi sancționat chiar dacă nu provoacă un accident rutier. Sancțiunea pentru comportament agresiv este amenda cuprinsă între 580 lei și 725 lei și suspendarea permisului de conducere. Lucrurile se agravează în cazul în care a avut loc un accident cu pagube materiale. În astfel de cazuri sancțiunea contravențională poate să ajungă până la 1 160 lei