Apelurile care vă pot goli conturile. Atenție la aceste numere de telefon
- Raluca Dan
- 9 decembrie 2024, 23:50
Una dintre cele mai des întălnite probleme din timpul sărbătorilor reprezintă escrocheriile telefonice. Experții cibernetici și autoritățile avertizează că escrocii devin din ce în ce mai inventivi, escrocheriile devin tot mai frecvente, iar dacă nu sunteți atenți puteți fi următoarele victime.
Escrocheriile telefonice, tot mai frecvente
Ele reprezintă o amenințare reală și este necesar să fiți cât mai prudenți. Pierderile financiare și accesul neautorizat la informații personale pot fi prevenite cu o atenție sporită și măsuri de precauție.
Escrocheriile prin telefon au evoluat semnificativ în ultimii ani, iar autoritățile avertizează constant utilizatorii asupra riscurilor asociate cu apelurile de la numere necunoscute.
ANCOM a transmis că multe dintre aceste apeluri provin din țări cu prefixe telefonice precum Nigeria (+234), Rusia (+7), Maroc (+212), Albania (+355) și Burundi (+257).
Perioada sărbătorilor, cea mai vulnerabilă
În ultima perioadă, escrocii folosesc numere cu prefixe din țări dezvoltate, precum Statele Unite, pentru a câștiga încrederea victimelor.
În 2024, au fost raportate o mulțime de cazuri în care prefixele 272 (Pennsylvania), 720 (Colorado) sau 346 (Texas) au fost folosite în cadrul schemelor.
Apelurile sunt utilizate pentru a înșela oamenii prin diverse metode, inclusiv determinarea utilizatorilor să sune înapoi la numere cu suprataxă sau solicitarea de date bancare.
Fenomenul este mai accentuat în perioada sărbătorilor, când escrocii trimit notificări false despre câștiguri fictive, probleme bancare urgente sau concursuri cu premii mari.
Tehnologia avansată, folosită constant de escroci
Noile metode folosite de escroci sunt mesaje care solicită informații bancare sub pretextul unor urgențe sau apeluri scurte care determină utilizatorii să sune înapoi.
Într-unul dintre cazurile raportate, un utilizator a pierdut 20.000 de dolari după ce a oferit datele de autentificare cerute printr-un mesaj.
Alte metode sunt falsificarea identității apelantului („spoofing”), pentru a părea că apelurile provin de la numere cunoscute sau folosirea unor coduri care permit redirecționarea apelurilor.
Tehnologia avansată, precum inteligența artificială, este utilizată pentru a clona voci ale unor persoane cunoscute. Aceste metode sunt folosite pentru a induce în eroare victimele, determinându-le să ofere informații personale sau să transfere bani.
Cum te poți proteja în fața escrocilor
Pentru a nu cădea în plasa escrocilor, este important să fiți precauți oricărui apel sau mesaj care solicită informații financiare sau personale.
Dacă primiți un astfel de apel, este recomandat să nu răspundeți, să nu sunați înapoi și să contactați direct instituția implicată pentru verificări.
Mai mult, monitorizarea atentă a conturilor bancare și raportarea cazurilor problematice către autorități sunt necesare pentru a limita riscurile.