Noi taxe pentru români. Anunț oficial de la Guvern. Ce produse sunt vizate scumpirii cu jumătate de leu

Noi taxe pentru români. Anunț oficial de la Guvern. Ce produse sunt vizate scumpirii cu jumătate de leu

Reciclarea îi va costa scump pe români. Începând cu luna aprilie, pentru orice produs ambalat în sticlă vom plăti cu 50 de bani mai mult. Există posibilitatea recuperării banilor dacă recipientele vor fi returnate la magazin. Cu alte cuvinte, românii vor plăti taxe noi.

Din luna aprilie, pentru orice produs ambalat în sticlă vom plăti cu 50 de bani mai mult. Cu toate acestea, banii vor putea fi recuperați prin returnarea recipientelor la magazin. Ministerul Mediului propune modificarea legii deşeurilor, în condiţiile în care România reciclează doar 5% anual. Dintre toate tipurile de ambalaje, sticla se reciclează cel mai greu.

Regimul comunist propovăduia regula celor 3R - recuperare, recondiţionare, refolosire. Şoimii patriei, pionierii și UTC-iştii erau obligaţi să strângă materiale reciclabile. Aveau chiar o normă obligatorie. Reciclarea, fie că era mai mult o acoperire pentru ideologia comunistă, a funcţionat. S-a importat mult mai puţină materie primă decât înainte de implementarea programului, informează Digi24.

Clienţii vor putea fi despăgubiţi prin mai multe metode.

Îţi vor da un bon valoric pentru retur, sau cu acest bon poţi să mergi la informaţii să-ţi recuperezi banii sau vor trebui să existe, fiscal vorbind, nişte măsuri prin care să-ţi pot extrage această sumă prin casă şi să-ţi returnez banii pentru fiecare deşeu adus la magazin.”, a declarat Andrei Coșuleanu, membru al Act for tomorrow.

„Deşeul din sticlă e azi un deşeu foarte valoros, se poate reutiliza la nesfârşit, dar e periculos, se sparge foarte uşor. Există, prin această măsură, un risc destul de mare, acela ca mulţi producători să treacă de la ambalajul de sticlă la unul din plastic pentru că este mai ieftin. Un risc pentru noi, ca şi consumatori, este acela să nu mai bem acelaşi lichid la calitatea pe care o avea iniţial.”, a completat Coșuleanu. 

„Valoarea fiecărui ambalaj în parte este să se regăsească pe bonul de la casă. Magazinele de cartier pot să aplice acest sistem, dar nu au obligaţia. Este opţiunea producătorului dacă ambalajul este reutilizabil sau nu.”, a declarat Cosmin Teodoru, director general departamentul deşeuri Ministerul Mediului.

România rămâne codaşă la capitolul reciclare. Anual, producem 1,3 milioane de tone de ambalaje și reciclăm doar 5 la sută. Însă, până în 2025, cel puțin jumătate din deșeurile municipale vor trebui reciclate, iar ținta va crește la 65% până în 2035.

 

Ne puteți urmări și pe Google News