Oamenii de ştiinţă au descoperit mai multe specii noi de animale marine în apele neexplorate din sudul Australiei, precum ascidii carnivore şi păianjeni de mare, relatează AFP.
O echipă de cercetători australieni şi americani a petrecut o lună de zile explorând apele din largul insulei Tasmania, situată în extremitatea sudică a Australiei, la adâncimi aflate până în prezent în afara zonei de interes a biologilor marini. Pe lângă speciile noi descoperite, oamenii de ştiinţă au strâns date importante despre efectele fenomenului de încălzire globală asupra vieţii marine.
„Am descoperit o specie ciudată de ascidie carnivoră, păianjeni de mare, bureţi giganţi şi populaţii marine până acum necunoscute, dominate de anemone de mare cu pete violete şi un anumit tip de crustacee“, a declarat Ron Thresher, cel care a coordonat cercetările.
Cu ajutorul unui submersibil, biologii au examinat falia din scoarţa terestră, cunoscută sub denumirea de Zona de fractură tasmaniană. Ascidia, care face parte dintr-o grupă zoologică evoluată, măsoară circa 50 de centimetri şi a fost descoperită la o adâncime de peste 4.000 de metri. Specialiştii au avertizat că noile câmpuri de corali descoperite la adâncimi de peste 1.300 de metri au fost afectate recent de fenomenul de acidificare a oceanelor. Thresher a subliniat că impactul încălzirii globale se va acutiza în următorii 50 de ani, perioadă în care toate speciile de corali riscă să dispară. Un raport ONU redactat în 2007 avertiza că Marea Barieră de Corali din estul Australiei va fi distrusă în următoarele decenii din cauza poluării.