Astfel, în momentul în care vă angajați nu este nevoie ca angajatorul să solicite permisul de conducere, decât dacă angajatul va conduce un autoturism. „Pe zona de recrutare, e clar că trebuie solicitate mai puține date pentru un angajat. Pentru un candidat, vor trebui solicitate datele din CV care includ date cu caracter personal, precum nume, prenume, adresă de e-mail, telefon, data de naștere, educație, experiență profesională. Ar trebui să fie suficient pentru o primă etapă”, a precizat Andreea Manolache, external lawyer la Accace România.

Cu alte cuvinte, în momentul interviului angajatorul trebuie să solicite doar acele informații personale care rezultă din CV depus de persoana care vrea să se angajeze, în acest mod lista cu actele și datele solicitate fiind redusă substanțial. „Angajatorul nu ar trebui să solicite decât date care să-i fie utile în desfășurarea colaborării. Atât. În practică, unele companii solicită în continuare aceste documente, deși în mod normal nu ar trebui să le mai ceară
pentru toți angajații”, a precizat specialistul în resurse umane.

Pe lângă permisul de conducere, care nu mai trebuie solicitat, un alt document care a fost exclus este cazierul judiciar. Acest act se va solicita doar pentru profesiile juridice sau pentru acelea care se referă la posturile de pază sau de funcționar public. „Angajatorii au obligația de a întocmi un dosar personal pentru fiecare dintre salariații încadrați cu contract individual de muncă, de a-l păstra în bune condiții la sediul angajatorului sau, după caz, la sediul secundar dacă este delegată competența încadrării personalului prin încheierea de contracte individuale de muncă, precum și de a-l prezenta inspectorilor de muncă, la solicitarea acestora”, prevede Hotărârea Guvernului nr. 905/2017.

Te-ar putea interesa și: