Noi reguli pentru trotinetele electrice. Amenzile pentru staționarea în locuri nepermise vor fi între 200 și 400 de lei

Noi reguli pentru trotinetele electrice. Amenzile pentru staționarea în locuri nepermise vor fi între 200 și 400 de lei Sursă: Dreamstime.com

Trotinetele electrice au devenit un trend extrem de popular și în România. Vehiculele pe două sau trei roți se găsesc la orice colț de stradă și sunt la mare căutare de către bucureșteni și nu numai. Primăria Capitalei însă vrea ca staționarea lor să fie făcută corespunzător, așa că a propus un nou proiect. Cine nu respectă regulile riscă amenzi de până la 2.000 de lei. De asemenea, și Codul rutier 2022 prevede legi pentru utilizatorii de trotinete electrice.

Un nou proiect de lege este pus în dezbatere de către Primăria Capitalei. Acesta prevede noi reguli pentru utilizare a trotinetelor electrice închiriate în regim self-service prin intermediul platformelor online, pe domeniul public al Capitalei.

Staționarea trotinetelor electrice în locuri interzise va fi sancționată cu amenzi cuprinse între 200 și 400 de lei. Sancționarea va fi aplicată operatorului, în cazul în care acesta nu ridică vehiculele pe două roți staționate în locuri interzise.

Amenzile cresc în cazul amplasării pe domeniul public a trotinetelor electrice de către operatori care nu au avizul Direcției Transporturi din cadrul PMB. În acest caz, operatorul va fi sancționat cu sume cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei. Amenzi asemănătoare se vor acorda și pentru amplasarea pe domeniul public a unui număr mai mare de trotinete electrice decât cel aprobat de către PMB, în baza documentației depuse. Potrivit proiectului propus de Primăria Capitalei, în acest caz se dispune ridicarea trotinetelor electrice de pe domeniul public,  potrivit agerpres.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Proiectul de lege nu face referire doar la operatori, ci și la utilizatori. Acestora le este interzis să lase trotinetele electrice: pe trotuare cu lăţimea mai mică de 2 metri; în zona staţiilor de transport în comun; pe aliniamentele clădirilor, gardurilor sau podurilor (sprijinite de acestea); în zonele trecerilor de pietoni; în locurile de parcare special amenajate pentru autoturisme; pe spaţiile verzi; în intersecţii şi la mai puţin de 10 metri de intersecţii; pe malurile râurilor sau lacurilor; în zonele de acces în grădiniţe, şcoli, licee, universităţi, pieţe agroalimentare, complexe comerciale.

Noi reguli pentru operatorii de trotinete electrice

Primăria Capitalei a pus în dezbatere un proiect de lege prin care obligă operatorii de trotinete electrice să respecte mai multe reguli cu privire la staționarea acestora pe drumurile publice. Ei își vor desfășura activitatea pe baza unei autorizații, licențe sau aviz de circulație eliberat de către Direcţia Transporturi. Pentru eliberarea acestei autorizații, operatorii trebuie să plătească o taxă în valoare de 5.000 de lei/an. De asemenea, pentru fiecare trotinetă electrică menționată în contract, se va elibera o plăcuță de autorizație în valoare de 200 de lei.

Una dintre cele mai importante modificări prevăzute în proiect se referă la staționarea trotinetelor electrice. Operatorii sunt obligați să mute vehiculele pe două sau trei roți în cazul în care există trotinete electrice staţionate mai mult de 6 ore în afara zonelor stabilite. Potrivit noul proiect propus de Primăria Capitalei, operatorii vor limita din aplicația proprie circularea sau staționarea trotinetelor electrice în Centrul Vechi. Mai multe zone de restricție urmează să fie stabilite de către Municipalitate.

Operatorii de trotinete electrice trebuie să ridice trotinetele electrice staționate în locațiile interzise în maxim trei ore după ce a fost notificat în prealabil de către autorități. În cazul în care nu se supune acestor reguli, trotinetele electrice vor di ridicate e către Poliția Locală, fiind aplicată și o taxă de 50lei/vehicul. De asemenea, va fi aplicată și o taxă de 5 lei/zi/trotinetă pentru depozitare.

Codul rutier 2022. Ce legi trebuie să respecte utilizatorii de trotinete electrice sau biciclete

Posesorii de trotinete electrice sau biciclete trebuie să fie extrem de atenți atunci când se urcă pe ele și circulă în trafic. Codul rutier 2022 a suferit modificări, unele dintre ele făcând referire strict la această categorie.

Potrivit modificărilor făcute prin OUG 1/2022, trotinetele electrice și bicicletele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie dotate cu mijloace de iluminare corespunzătoare. În cazul în care posesorul unui astfel de moped nu respectă regulile, poate fi sancționat cu o amendă. Se constituie contravenție „conducerea unei biciclete sau a unei trotinete electrice pe drumurile publice fără mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizant-fluorescente în stare de funcționare pe timp de noapte”.

Codul rutier 2022 clasifică în categoria de contravenție și circularea cu o trotinetă electrică sau cu o bicicletă pe autostradă. Posesorul unui astfel de moped va fi sancționat cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni și traversarea la culoarea roșie a semaforului, nerespectarea semnalelor de cale ferată ori a semnalelor și indicațiilor polițistului rutier.

Chiar dacă nu conduci un autovehicul, ci o trotinetă electrică sau o bicicletă, consumul de alcool este interzis. Dacă ești oprit de polițistul rutier și se constată că te afli sub influența băuturilor alcoolice, riști o amendă cuprinsă între 870 și 1160.

Cum este definită trotineta electrică de Codul rutier 2022

Trotineta electrică este identificată în Codul rutier 2022 ca fiind un vehicul cu două sau trei roți, echipat cu motor electric, articulat cu o bară în partea din fața folosită ca dispozitiv de directive. Viteza acesteia nu trebuie să depășească 25 de km/h.

Există și o categorie de vârstă care poate conduce o trotinetă electrică. Potrivit modificărilor din Codul rutier 2022, pot conduce un astfel de moped doar persoanele cu vârste de peste 14 ani. Circulația lor este permisă doar pe pistele pentru biciclete, iar acolo unde acestea nu există, se circulă pe sectoarele de drum unde viteza maxima admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h.

Casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani.

Transportul pasagerilor pe o trotinetă electrică este interzis. De asemenea, atunci când se circulă pe drumurile publice în grup, trebuie conduse pe un singur rând.

Utilizatorului de trotinetă electrică îi este interzis să circule pe aleele din parcuri sau grădini publice ori pe drumurile pietruite.