Și-a dus copilul în pragul morții la spital. Judecătorii au decis că nu avea voie să depășească viteza: Trebuia să sune la 112

Și-a dus copilul în pragul morții la spital. Judecătorii au decis că nu avea voie să depășească viteza: Trebuia să sune la 112Sursa Foto: Arhiva EVZ

Instanța de judecată a decis să refuze restituirea permisului de conducere al unui bărbat prins conducând cu viteza de 174 km/h. Inculpatul a motivat încălcarea legii prin faptul că fiul său avea nevoie de îngrjiri medicale de urgență, însă invocarea stării de necesitate nu a fost admisă de magistrații de la Tribunalul Arad.

Deși a demonstrat în instanță faptul că motivul pentru care a condus peste limita legală a fost acela de a-și salva copilul, care a și decedat ulterior, judecătorii au decis să mențină sancțiunea suspendării permisului de conducere.

Un bărbat care-și transporta copilul la spital, sancționat cu reținerea permisului de conducere

Procesul a fost deschis la Judecătoria Arad, șoferul fiind amendat și sancționat cu reținerea permisului de conducere, după ce a circulat cu 74 km/h peste limita admisă pe porțiunea de drum pe care se deplasa.

Bărbatul a cerut anularea sancțiunii, invocând starea de necesitate, căci era agent de pază și trebuia să ajungă la o intervenție, timp în care soția i-a transmis faptul că fiul lor în vârstă de doi ani acuză stări de rău și trebuie transportat de urgență la spital.

Cererea de anulare a sancțiunii a fost respinsă de Judecătoria Arad, care motivează că „petentul nu a dovedit în niciun fel cele invocate, iar starea de necesitate nu poate fi reţinută pe baza unei simple susţineri”.

Plângerea a fost admisă, dar doar parțial

Mai apoi, după atacarea cu apel a sentinței, judecătorii au admis în parte plângerea, astfel că au transformat amenda în avertisment. Totuși, spun cei de la Tribunal, depășirea vitezei legale nu este justificată.

„Chiar dacă ea ar fi reală, nu justifică starea de necesitate şi nu înlătură sau atenuează răspunderea contravenţională a petentului. În atare împrejurare, era necesar să apeleze Sistemul naţional pentru situaţii de urgenţă la numărul de telefon 112, nu să circule cu atare viteză, punând în pericol pe ceilalţi participanţi la traficul rutier şi fără însemnele prevăzute de codul rutier pentru autovehiculele care circulă în regim de intervenţie”, motivează judecătorii.

Tribunalul Arad spune că nu poate înlătura sancțiunea complementară

Magistrații de la Tribunalul Arad iau, totuși, în considerare faptul că „fiul său se simţea rău şi că a fost sunat de soţia sa că acesta trebuie dus la spital, acesta şi decedând ulterior, justifică aplicarea sancţiunii avertismentului”, însă „nu se justifică cererea de înlăturare a celei complementare pe perioada specificată, cea din urmă fiind incidentă în mod obligatoriu în situaţia depăşirii limitei maxime de viteză cu mai mult de 50 km/oră, iar instanţele nu sunt în măsură să înlăture sancţiunea complementară”, arată decizia instanței.

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 5/2021, pronunţată în recurs, „stipulează fără echivoc că îi este interzis instanţei care soluţionează plângerea să examineze proporţionalitatea sancţiunii complementare a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice”. Sentința dată de Tribunalul Arad este una definitivă, conform Ziare.com.

Ne puteți urmări și pe Google News