Noi recomandări privind anvelopele de iarnă

Noi recomandări privind anvelopele de iarnă

De la 1 noiembrie toate autoturismele trebuie dotate cu anvelope de iarnă, lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate atunci când circulă pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, informează Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, alături de Autoritatea Rutieră Română (ARR) şi Regia Autonomă "Registrul Auto Român" (RAR). Şoferii care vor bloca drumuri deoarece nu au maşinile echipate corespunzător sezonului rece pot primi amenzi cuprinse între 5.000 de lei şi 8.000 lei plus costurile aferente intervenţiei de degajare a sectorului de drum afectat.

Scopul utilizării acestor echipamente este "creşterea gradului de siguranţă pe drumurile publice pe timp de iarnă şi reducerea numărului de victime omeneşti ca urmare a echipării necorespunzătoare a autovehiculelor pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei", informează MTI.

Ministerul Transporturilor consideră că noua lege, adoptată în ianuarie, va salva vieţi şi va reduce costurile administraţiei pentru deblocarea drumurilor publice pe timp de iarnă.

Când trebuie utilizate anvelopele de iarnă

În comunicatul MRI se recomandă utilizarea anvelopelor de iarnă deoarece "micşorează spaţiul de frânare, menţin autovehiculul pe traiectoria dorită", în timp ce lanţurile "sunt contraindicate pe gheaţă, iar utilizarea lor dăunează anvelopelor şi deteriorează îmbrăcămintea asfaltică a drumului". De asemenea, se precizează că "dotarea autovehiculelor cu anvelope de iarnă, lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate nu depinde de o anumită perioadă de timp ci de condiţiile meteo, şi anume drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei".

De asemenea, nu se recomandă  anvelope de iarnă second-hand mai vechi de 4-5 ani sau la care înălţimea profilului lor este mai mică de 4 mm. "Un conducător auto trebuie să achiziţioneze anvelope omologate, în concordanţă cu cele înscrise de către RAR în cartea de identitate a vehiculului şi care poartă marcajul M+S (sau M.S, sau M&S)", se mai spune în comunicatul MTI.

În ce condiţii sunt acceptate anvelopele all-season

"Anvelopele denumite comercial "all seasons" sau 4S, ca şi cele Alpin, Mountain sau Winter, pot fi acceptate dacă au marcajul specific anvelopelor de zăpadă (M+S, M.S., M&S)", precizează MTI.

În cazul neechipării autovehicului, amenzile variază în funcţie de tonaj. Şoferii care conduc autovehicule cu masa totală maximă autorizată mai mică de 3,5 tone sau cu maxim 9 locuri pe scaune, valoarea amenzii este de 600 - 1400 lei. Bani vor merge la autorităţile locale. .

În cazul autovehiculelor de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi a autovehiculelor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, valoarea amenzii este de 2.500 - 4.000 le. bani vor intra fie la bugetul de stat, fie la bugetele locale, după caz. Dacă se blochează un sector de drum, sancţiunea este de 5000 - 8000 lei plus costurile aferente intervenţiei de degajare a sectorului de drum afectat.

Care sunt statele unde anvelopele de iarnă sunt obligatorii

Statele europene care stabilesc obligativitatea "generală" de utilizare a anvelopelor de iarna în anumite perioade calendaristice şi în funcţie de condiţiile meteorologice sunt Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Bosnia-Herţegovina, Slovenia. Două state au reguli chiar mai stricte, în sensul că utilizarea nu este condiţionată de condiţiile meteorologice: Suedia şi Norvegia. Obligaţia priveşte doar pe rezidenţi.

Statele europene care stabilesc obligativitatea "parţială" de utilizare a anvelopelor de iarnă, în sensul că acestea trebuie să fie folosite atunci când condiţiile de drum o impun (drumuri acoperite cu gheaţă/zăpadă/mâzgă/brumă/polei), indiferent de perioada calendaristică, sunt Germania, Austria, Slovacia, Cehia, Italia, Norvegia, Ungaria, Franţa, Spania.

Statele europene care doar "recomandă" utilizarea anvelopelor de iarnă sunt Polonia, Portugalia, Belgia, Olanda, Bulgaria, Luxembourg, Marea Britanie, Irlanda, Danemarca, Grecia. În mare parte din aceste state este obligatorie utilizarea de lanţuri, acolo unde există marcaje rutiere în acest sens (Polonia, Portugalia, Bulgaria).

Ne puteți urmări și pe Google News