Noi obligații pentru românii care locuiesc la casă. Amenzi uriașe de până la 50.000 de lei!
- Razvan Gheorghe
- 8 ianuarie 2018, 00:00
Potrivit unui proiect de lege inițiat de Ministerul Dezvoltării, condus de vicepremierul Paul Stănescu, toate gospodăriile din România vor fi obligate să dețină hidranți sau sisteme corespunzătoare pentru cazurile de incendiu.
Facem precizarea că acest act normativ prevede modificarea și completarea Legii nr. 241/2006 privind serviciul de alimentare cu apă și de canalizare, astfel încât rețelele de alimentare de pe teritoriul întregii țări să corespundă normelor de combatere și stingere a incendiilor.
Sancțiuni usturătoare
Potrivit proiectului (expus pe site-ul Ministerului Dezvoltării), pentru a fi duse la îndeplinire în mod simultan, noile măsuri vor fi urmărite gradual de primarii din fiecare localitate. De asemenea, actul normativ stipulează sancțiuni usturătoare pentru cazurile în care hidranții sunt distruși sau deteriorați. „Constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă de la 30.000 lei la 50.000 lei dacă hidranţii sunt distruşi, deterioraţi sau este împiedicat accesul la aceştia şi care poate conduce, la pierderi de vieţi omeneşti, vătămare gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii persoanelor, sau la distrugerea totală sau parţială a construcţiei, ori degradarea unor instalaţii sau utilaje importante”, se prevede în proiectul promovat de Paul Stănescu.
Traseul proiectului
Menționăm că actul normativ a fost publicat, pe site-ul Ministerului Dezvoltării, la finalul lunii trecute, pe 28 decembrie. Propunerile sau observațiile privind noile măsuri vor putea fi trimise în atenția Ministerului Dezvoltării Regionale în termen de 10 zile calendaristice. Proiectul legislativ a fost avizat favorabil de Ministerul de Interne și Ministerul Justiției, urmând să fie trimis la Guvern pentru adoptare. „În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată, au fost întreprinse procedurile necesare în vederea consultării cetăţenilor şi a societăţii civile cu privire la proiectul de act normativ”, se arată în expunerea de motive.