Noi modificări la Codul Fiscal: impozite mai mari pe clădiri, eliminarea de facilități și noi plafoane pentru profesiile liberale

Noi modificări la Codul Fiscal: impozite mai mari pe clădiri, eliminarea de facilități și noi plafoane pentru profesiile liberale Codul fiscal. Sursa: Arhiva EVZ

Coaliția de guvernare pregătește un nou set de măsuri prin care să atragă mai mulți bani la buget. Impozitele pe clădiri vor crește simțitor, se modifică plafoanele la profesiile liberale, crește TVA la sucuri și acciza la țigări, dar apare și taxa de solidaritate. În plus vor fi eliminate anumite facilități.

Printre noile propuneri de modificare a Codului Fiscal se numără introducerea la veniturile din alte surse decât salariile a două noi plafoane pentru achitarea de contribuţii, respectiv de 6 şi 24 salarii minime pe economie, pe lângă cel actual de 12 salarii.

Persoanele cu venituri anuale sub 6 salarii minime nu vor datora contribuții sociale. Cei cu venituri cuprinse între 6 și 12 salarii minime brute vor datora contribuții calculate la nivelul a 6 salarii minime brute. Persoanele cu venituri cuprinse între 12 și 24 de salarii minime brute vor datora contribuții la nivelul a 12 salarii minime. Persoanele cu venituri care depășesc 24 de salarii brute vor datora contribuții la nivelul a 24 de salarii brute pe economie, scrie profit.ro. 

De asemenea se are în vedere și creșterea TVA în cazul băuturilor carbogazoase care au mult zahăr de la 9%, la 19%. În acest caz toate sucurile se vor scumpi. Accizele pe țigări vor fi din nou majorate, astfel că prețul acestora va crește.

Ne puteți urmări și pe Google News

Modificări la microintreprinderi

Și în cazul microintreprinderilor vot fi modificări. Se are în vedere reducerea în etape a plafonului pentru microîntreprinderi, de la 1 milion de euro la 500.000 de euro, după care la 300.000 de euro, iar în final la 100.000 de euro. De asemenea, dacă propunerile vor fi acceptate, nu vor mai putea exista microîntreprinderi fără salariați.

Coaliția de guvernare ar vrea și reducerea facilităţilor din domeniul construcţilor şi agriculturii/alimentar, prin diminuarea plafonului maxim de salariu scutit de la 30.000 de lei la 15.000 de lei, la care se vor adăuga etapizat contribuţii la CASS,

Alte măsuri ar viza introducerea "taxei de solidaritate" de 1%  pentru companiile care au o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro.

Vor crește impozitele la clădiri

În ceea ce priveșre impozitele pe clădiri, acestea ar urma să fie stabilite în funcție de grila notarială și nu de zonă sau materialele de construcție folosite cum era până acum. În cazul Capitalei, impozitul ar urma să crească cu 60%. Vor fi majorări în toate marile orașe unde există interes pentru piața imobiliară și unde prețurile locuințelor au crescut în ultimul an.

În ceea ce privește trecerea la impozitare progresivă, PSD ar fi renunțat cel puțin pentru moment la această idee. Cota unică de 10% va rămâne în vigoare.

Toate măsurile menționate au ca moment de aplicare începutul anului 2023, cu excepția majorării accizei la țigări, care intră în vigoare din iulie anul acesta. Deocamdată este vorba doar despre propuneri, iar o decizie finală urmează să fie luată în perioada următoare.