Noi măsuri de relaxare pe stadioane. Condiții pentru ocuparea tribunelor la capacitate maximă

Noi măsuri de relaxare pe stadioane. Condiții pentru ocuparea tribunelor la capacitate maximă Sursa Foto: Arhiva EVZ

Nivelul de ocupare a sălilor de sport și a stadioanelor ar putea fi ce 100% cu condiția ca toți spectatorii să fie vaccinați.

Măsura privind organizarea de evenimente sportive cu spectatori a fost anunțată de Ministerul Tineretului şi Sportului și va intra în vigoare la începutul lunii iulie. Conform sursei citate, în celelalte cazuri, capacitatea admisă va creşte de la 25 la sută până la 50 la sută.

„Atât în spaţiile închise cât şi deschise, limita de participare a spectatorilor creşte la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi poate ajunge până la 100%, dacă toţi participanţii fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV2 cu schemă completă, de la finalizarea căreia au trecut 10 zile”, se arată într-un comunicat de presă al MTS.

Hotărârea de Guvern nr. 678/24.06.2021 a modificat anexele nr. 2 şi 3 ale Hotărârea Guvernului nr. 636/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 12 iunie 2021. Cu acest prilej au fost stabilite măsurile care se vor aplica, în continuare, pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit noilor reguli, competiţiile sportive se vor putea desfăşura, în spaţii închise sau deschise, cu spectatori în tribune într-un procent de 50% din capacitatea maximă a spaţiului. Măsura este condiționată de incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitat, care trebuie să fie mai mica sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Cum vor fi organizate evenimentele sportive

Participarea la aceste activităţi este permisă doar pentru:

- persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;

- persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore;

- persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezenţa de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior desfăşurării evenimentului).

De asemenea, vor fi modificate şi condiţiile de funcţionare pentru sălile de sport şi/sau fitness în judeţele/localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Acestea vor putea funcționa la capacitate maximă fără obligativitatea purtării măştii de protecţie şi cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 7 mp pentru fiecare persoană.

Mișcarea sportivă face un pas spre normalizare

Organizatorul pot decide organizarea şi desfăşurarea competiţiilor sportive cu participarea spectatorilor, până la capacitatea maximă a spaţiului, dacă toţi participanţii fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV2 cu schemă completă de vaccinare, de la finalizarea căreia au trecut 10 zile. Măsură deschide calea organizării mult mai ușoară a unor evenimente, fără alte avize sau aprobări. Regulile generale aplicabile evenimentelor sportive în aer liber şi în spaţii închise se regăsesc în cuprinsul Ordinului comun MTS/MS nr. 310/708/2021.

„În Guvernul României facem ceea ce ne-am angajat, pentru a reveni la normalitate. Pas cu pas, graţie acestor măsuri de relaxare, ne recâştigăm viaţa de dinainte de pandemie şi reîncepem să ne bucurăm de sport şi de evenimentele sportive. Desigur, este nevoie de multă responsabilitate şi pe mai departe, de respectarea măsurilor în vigoare şi de continuarea campaniei de vaccinare. Aici avem nevoie de dumneavoastră. Ajutaţi-ne să vă ajutăm! Este în interesul tuturor”, a declarat Ministrul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak.