Noi incendii de deșeuri la marginea Bucureștiului. Mesaj disperat al Gărzii de Mediu: „Sinteştiul nu se vindecă”

Noi incendii de deșeuri la marginea Bucureștiului. Mesaj disperat al Gărzii de Mediu: „Sinteştiul nu se vindecă”Sursa foto: garda de mediu

Incendiile ilegale de deșeuri continuă în localitatea Sintești, în apropiere de București, în ciuda numeroaselor controale și amenzi aplicate de autorități. Garda de Mediu a transmis un comunicat de presă în care a anunțat că „Sinteștiul nu se vindecă”. Comisarii de mediu apelează cu regularitate numărul de urgență 112, cerând intervenția poliției, însă acest lucru nu face ca incendiile să înceteze.

Reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu au transmis, joi, 12 mai, 2022, un mesaj cu titlul „Sinteştiul nu se vindecă”. Oficialii instituției de mediu au arătat că în ciuda intervențiilor și a sancțiunilor aplicate, incendierile ilegale de cauciucuri şi de cabluri arse. Potrivit materialului, apelurile către numărul de urgență 112 făcute de către comisarii aflaţi în patrulare au devenit ceva obişnuit. Iar intervențiile autorităților au loc cu regularitate.

„Sinteştiul nu se vindecă! E dependent de incendieri ilegale, de cauciucuri şi de cabluri arse, aşa că apelurile comisarilor Gărzii Naţionale de Mediu către serviciul 112 au devenit ceva obişnuit pentru această zonă”, au transmis, joi, 12 mai, reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu.

Aceştia au precizat că, în cursul acestei zile, echipele de comisari, aflate într-o misiune comună, împreună cu poliția Ilfov, în zona şoseaua de centură/Jilava au chemat din nou pompierii. Împreună s-au deplasat de urgenţă pe strada Rromi din Sinteşti, către zona dinspre care venea norul de fum.

Comisarii au anunțat că incendiul a fost lichidat dar că, din nou, s-au înregistrat degajări mari de fum în zonă.

Garda de mediu a dat lovitura la Constanța

În altă ordine de idei, Garda de Mediu a descoperit în Portul Constanța o cantitate de peste 14 tone de deșeuri într-un container. Acesta provenea din Statele Unite. Conform actelor de proveniență, aceste deșeuri urmau să fie puse în vânzare pe piața românească drept „mărfuri second hand”.

Conform sursei citate, în container se aflau 14.592 de kilograme de articole textile uzate (îmbrăcăminte şi încălţăminte), mobilier uzat, mâncare procesată şi echipamente electrice şi electronice uzate (computere şi proiectoare). În urma controlului, reprezentaţii Biroului Vamal, ANPC, Garda de Coastă şi Gărzii de Mediu au constatat neconcordanţe între starea mărfurilor şi documentele care au fost prezentate de importator.

„Articolele de îmbrăcăminte şi încălţăminte aflate în container nu erau sortate pe categorii, erau pătate sau murdare. Pentru importul echipamentelor electrice şi electronice uzate nu s-au prezentat documente care să ateste funcţionarea acestora. Urmare a concluziilor reprezentanţilor ANPC, respectiv «mărfurile second-hand nu pot fi puse pe piaţa din România», comisarii de la Garda Naţională de Mediu Constanţa au dispus interzicerea efectuării importului pentru mărfurile second-hand din container, acestea fiind considerate deşeuri”, se arată în comunicatul pe care l-a transmis Garda de Mediu.

Ne puteți urmări și pe Google News