Noi facilităţi financiare pentru donatorii de sânge
- Julieta Savitchi
- 17 octombrie 2023, 21:30
Donatorii de sânge din România vor mai plăti impozite mai mici pentru construcţii şi terenuri. Este o nouă măsură a Guvernului pentru a spori numărul donatorilor.
Donatorii de sânge vor plăti impozite mai mici. În ultimii ani, autoritățile au tot căutat soluții pentru a crește numărul donatorilor de sânge. În condiţiile în care mai puțin de 2% din populația României donează periodic.
Conform normelor medicale, un bărbat poate să doneze sânge de 5 ori pe an. Iar o femeie de 4 ori. Intervalul de timp între două donări nu poate fi mai mic de 8 săptămâni.
Facilităţi pentru donatorii de sânge
Un proiect depus recent în Parlament de reprezentanți ai PSD, PNL, UDMR și alte minorități propune ca persoanele care donează sânge de cel puțin 3 ori pe an să beneficieze de o reducere a impozitelor pe case și terenuri.
„Din aceste discuții s-a ajuns la posibilitatea, opționalitatea, repet, nu obligativitatea, ca aceste consilii locale să poată adopta hotărâri prin care să acorde facilități pentru cei care donează de trei ori consecutiv în timpul unui an. Impactul bugetar e minor. Gândiți-vă că, dacă într-un județ sunt o mie și ceva de donatori. La o reducere a impozitului pe clădiri și terenuri de 5% practic acei bani ar însemna cât să facă o jumătate de kilometru de stradă”, a explicat deputatul PNL Florin Roman, potrivit stiri.tvr.ro.
Potrivit proiectului, autoritățile locale vor stabili dacă reduc impozitele pentru donatorii de sânge și procentul.
Președintele executiv al Asociației Municipiilor din România, Constantin Toma, crede că este o idee bună care va avea succes la nivel național: „Nu cred că este un impact asupra bugetelor locale. E adevărat că bugetele locale sunt din ce în ce mai năpăstuite, în sensul în care sunt tot felul de idei care ne obligă, ca și primarii, să susținem noi costurile. Vorbim de propunerile populiste din partea parlamentarilor. Dar această idee mi se pare bună și cred că va fi un succes la nivel național”.
„Donarea aduce beneficii în ce privește starea de sănătate”
„Marea majoritate a donatorilor își doresc să-i ajute pe semeni. Vin pentru că știu că donarea aduce beneficii în ceea ce privește starea de sănătate. O altă parte dintre donatori se adresează centrelor de transfuzie atunci când au nevoie pentru un membru al familiei. Și da, mai sunt unii care vin pentru beneficiile materiale. Un număr mai mic, este adevărat”, a declarat pentru sursa citată medicul Lucia Grijac de la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşți.