Noi dezvăluiri din trecutul lui Florin Cîțu. Fostul său șef a povestit cum l-a dat afară de la ING

Noi dezvăluiri din trecutul lui Florin Cîțu. Fostul său șef a povestit cum l-a dat afară de la ING

Florin Cîțu este un „mic satrap foarte învechit”, care nu știe să lucreze într-o echipă, așa sună caracterizarea pe care i-a făcut-o fostul său șef de la ING Bank România, Mișu Negrițoiu, cel care l-a concediat în 2011. Afirmația fostului ministru readuce în atenție un episod vechi din 2008.

Fostul CEO al ING Bank România, Mișu Negrițoiu, a povestit ce la determinat să renunțe la serviciile lui Florin Cîțu și să-l concedieze, în 2011, din funcția de şef al departamentului pieţe financiare. Afirmațiile lui Mișu Negrițoiu readuc în atenție un episod mai vechi, din 2008. Este vorba despre atacul speculativ asupra leului, care a pus numeroși români în imposibilitatea de a-și plăti ratele.

Fost ministru pentru coordonare, strategie și reformă (1992-1993) și președinte al ASF România, Mișu Negrițoiu a făcut un comentariu la o postare, de pe Facebook, a lui Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al PNL și susținător al lui Florin Cîțu.

Fostul CEO al ING Bank România l-a descris pe actualul premier într-un mod deloc favorabil, confirmând, cel puțin în parte acuzațiile pe care le-au formulat cei din USR PLUS la adresa sa.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Bogdan, USR PLUS sunt singurii care pot duce România mai departe. Nu voi, cu Cîțu. Vă cunosc destul de bine pe amândoi, și știi asta. M-ai intrebat odată de Cîtu. Am fost neutru, dar omul este un mic satrap. De-asta l-am și scos din bancă. Este foarte învechit. Nu știe să lucreze în echipă. Și chiar crede că poate să facă orice! Orban este singurul care poate să ducă PNL mai departe. Voi îl ingropați. Nu-mi pasă, dar păcat de țară! Președintele tau, plutește. A ratat șansa unui guvern de 8 ani. Poate a ascultat prea mult, la tine”, a scris în comentariul asociat contului lui fostului șef al lui Florin Cîțu.

Cariera actualului premier la ING

La ING Bank, Mișu Negriţoiu a lucrat cu Florin Cîţu din anul 2006 și până în 2011. Actualul premier a fost angajat, pe atunci, ca economist şef ING, după care a fost transferat la departamentul pieţe financiare. Aici a mai activat vreme de patru ani, între 2007 și 2011, până când a fost concediat.

Motivul oficial pentru care Florin Cîţu a fost îndepărtat din ING a fost reorganizarea departamentului pe care îl coordona. Dar de-a lungul vremii au circulat mai multe speculații pe seama concedierii sale, inclusiv legate de o combinație financiară care ar fi dus la o devalorizare puternică a leului. Aceste speculații nu au fost confirmate niciodată oficial.

„Am fost înştiinţat ieri că sunt concediat. Nu ştiu dacă acest lucru are legătură cu episodul celebru din 2008, dar nu cred că acesta este motivul. Am decis să acţionez banca în judecată şi sper să câştig”, declara Florin Cîţu în 2011, pentru Hotnews.

După ce a fost concediat Florin Cîțu a dat banca în judecată, însă a pierdut procesul.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu

Florin Cîțu și atacul speculativ din 2008

Atacul speculativ la care făcea referire Florin Cîțu s-a petrecut în anul 2008. BNR a acuzat, atunci, prin guvernatorul Mugur Isărrescu, o acțiune coordonată a mai multor bănci, românești și străine, care ar fi încercat să mute cursul leului la un nivel de variație superior și să încaseze diferența.

Atacul a inceput pe 29 septembrie și a durat aproape trei săptămâni. În prima săptămână, speculatorii au ridicat euro de la 3,67 lei la 3,98 lei.Lucurile s-au petrecut atât de repede înc ât BNR n-a mai avut timp să calculeze intervenția. Guvernatorul BNR a acuzat atunci trei bănci că ar fi încercat să inducă o criză de lichiditate pentru a crește dobânzile.

În urma acestui atac, dobânzile la creditele în lei au crescut foarte mult, fapt care l-a determinat pe guvernatorul BNR Mugur Isărescu să anunţe public că leul a fost atacat. Rezerva valutară a scăzut cu peste un miliard de euro, pe parcursul unei singure luni.

Indicele ROBOR ajunsese în 2008 să depăşească 50%, motiv pentru care mulți români cu credite în lei au ajuns în imposibilitatea de plată.

Mugur Isărescu nu a confirmat oficial numele lor şi nici cine sunt trezorerierii implicaţi sau vizaţi, dar s-a spus că ar fi fost vorba despre ING, Bancpost si UniCredit.