Evenimentul Zilei > International > Noi dezvăluiri arată că hackerii RUŞI spionează 200 de jurnalişti IMPORTANŢI la nivel GLOBAL
Noi dezvăluiri arată că hackerii RUŞI spionează 200 de jurnalişti IMPORTANŢI la nivel GLOBAL

Noi dezvăluiri arată că hackerii RUŞI spionează 200 de jurnalişti IMPORTANŢI la nivel GLOBAL

Ancheta Associated Press a descoperit că hackerii ruși, protejaţi de Kremlin, au urmărit jurnaliștii din toată lumea. O analiză a datelor furnizate de compania Secureworks din domeniul securității informatice, arată că, grupul de spionaj cunoscut sub numele de Fancy Bear a încercat să intre în căsuțele inbox ale Gmail la cel puțin 200 de reporteri, editori și bloggeri importanţi din întreaga lume.

Datele oferă o hartă a mass-mediei care atrage în mod regulat furia Kremlinului, oferind noi dovezi pentru concluzia comunității americane de informații că Fancy Bear a acționat în numele guvernului rus atunci când a intervenit şi în alegerile prezidențiale din SUA.

Printre cei urmăriţi de hackerii ruşi sunt: jurnalista ucraineană Anastasia Vlasova, reprezentantul șef al postului Kiev, Brian Bonner, și alți jurnaliști care lucrează la birourile lor de la Kiev, Ucraina. Grupul de hacking Fancy Bear a trimis e-mailuri de phishing la  aproximativ 50 de angajați  de la New York Times. Times a confirmat într-o scurtă declarație că angajații săi au primit mesajele rău intenționate, dar au refuzat să mai comenteze.

Apoi, mai găsim în listă pe jurnalistul de la NYT, Adrian Chen, jurnalistul Roman Shleynov, jurnalista Ekaterina Vinokurova, jurnalistul Michael Weiss, jurnalistul și autorul Masha Gessen. O celebritate în Rusia, Ksenia Sobchak, a fost şi ea una dintre dintre cei 200 de alți jurnaliști și personalități media din întreaga lume, care au fost vizate de grupul rus aliniat de guvern, cunoscut sub numele de Fancy Bear, se scrie în raportul investigației făcută de  Associated Press.

Potrivit raportului, Cei mai mulţi dintre ziariştii spionați activează la The New York Times. Alţi 50 dintre ei activează în Rusia pentru agenţii străine, precum The Washington Post, CNN, The Daily şi The Times, notează dailymail.co.uk.