Noi descoperiri despre Vitiligo. Când apar primele simptome și care este tratamentul
- Emma Cristescu
- 11 ianuarie 2023, 23:34
Vitiligo este o boală cronică dobândită, iar primele simptome apar foarte rapid. Aceasta afectează orice zonă a corpului și poate să fie periculoasă dacă nu este ținută sub control.
Vitiligo este o boală cronică dobândită, caracterizată prin apariţia maculelor hipopigmentare din cauza distrugerii melanocitelor. Depigmentarea survine din cauza dispariţiei melanocitelor funcţionale de la nivelul epidermei, iar cercetătorii nu au descoperit un tratament pentru a o vindeca complet.
Orice zonă a corpului poate fi afectată. Depigmentările pot să fie pe mucoase (bucală, nazală) şi pe retină. Și părul poate să crească depigmentat. Vârsta de debut este înainte de 30 de ani în 70%-80% dintre cazuri. Persoanele cu pielea închisă la culoare au șanse mai mari să sufere de această boală.
Tipuri de Vitiligo
Vitiligo focal - cu depigmentare limitată la una sau câteva zone Vitiligo segmentar - prezentând plăci depigmentate care se dezvoltă pe o parte a corpului Vitiligo generalizat - cu depigmentare simetrică pe ambele părţi ale corpului.
Vitiligo se poate asocia cu alte boli cu patogenie autoimună (tiroidita autoimună, anemia pernicioasă, alopecia areata, psoriazisul, lupusul).
Simptome Vitiligo
Persoanele cu vitiligo au plăci albe (depigmentate) la nivelul pielii, mai exact pe mâini, picioare, braţe, faţă şi buze. Alte localizări frecvente: încheietura mâinii, zona inghinală, în jurul gurii şi ochilor. Cei bolnavi se pot confrunta cu o albire prematură a părului de pe scalp, a genelor, a sprâncenelor şi a bărbii.
Vitiligo este asociată cu pierderea auzului, schimbări ale vederii și alte boli autoimune, diabet zaharat de tip 1 și anumite tipuri de anemie. Mulți bolnavi se confruntă și cu depresia, mai ales după ce află că nu există un tratament. Cel puţin 25% dintre pacienţii cu afecţiuni dermatologice suferă sau au suferit de comorbidităţi psihiatrice.
Tratament Vitiligo
Durata tratamentului este în general îndelungata (6-18 luni), dar pacienții nu pot scăpa complet de depigmentări. Fototerapie cu radiații de tipul UVA si UVB – este un tratament care trebuie aplicat zilnic pentru a avea rezultate. Terapia cu steroizi topici se face la începutul bolii și ține afecțiunea sub control.
Micropigmentarea se utilizează pigment natural ce poate fi implantat în piele, pentru reuniformizarea tonului general. Transplantul autolog de melanocite este unul dintre cele mai importante tratamente. Este vorba despre recoltarea pielii din zonele pigmentate care sunt apoi transplantate zonelor depigmentate, potrivit Bioclinica.