Totul despre boala ascunsă care nu prezintă simptome. Cei mai afectați sunt românii născuți înainte de 1990

Totul despre boala ascunsă care nu prezintă simptome. Cei mai afectați sunt românii născuți înainte de 1990 Sursa foto. Dreamstime

Puţină lume ştie că există o boală care stă ascunsă în corpul uman, care nu poate fi tratată la timp deoarece nu prezintă simptome. Iar cei mai expuși pericolului sunt românii născuți înainte de 1990.

Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la o boală ascunsă despre care peste 80% din cei care o au nu ştiu că au contractat-o deoarece nu prezintă simptome. În acest context, medicul Adrian Streinu-Cercel vorbește despre această afecțiune uneori asimptomatică, dar care poate afecta extrem de tare sănătatea pacientului.

Este o boală virală, iar cei mai afectaţi sunt născuți înainte de anul 1990

Potrivit statisticilor, România, din păcate, ocupă locul doi la infecțiile cu hepatitele virale B și C, iar la nivel european există 3 milioane de persoane infectate cu virusul hepatitei, dintre care numai 1,2 milioane sunt diagnosticate, 1 milion tratate şi doar 500.000 vindecate.

Medicul Adrian Streinu-Cercel atrage atenţia că 80% dintre persoanele infectate nu își dau seama că suferă de această afecțiune, simțindu-se doar puțin mai obosite, o stare care ar putea fi provocată de activitățile cotidiene.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nedepistat la timp, acest virus continuă să afecteze organismul pe termen lung, astfel că, în funcție de gravitatea bolii, infecția cu Hepatita C poate scurta viața unei persoane cu până la zece ani.

Din cauza faptului că nu prezintă simptome vizibile, multe persoane nici nu merg la medic. Medicul Streinu-Cercel: „Toate persoanele născute înainte de 1990 ar trebui să se testeze de hepatita B, hepatita C și HIV”

Românii născuţi înainte de 1990 să se testeze de hepatita B, hepatita C și HIV

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel vine cu un sfat extrem de important, recomandând românilor născuţi înainte de 1990 „să se testeze de hepatita B, hepatita C și HIV pentru că înainte de acest an nu existau seringi de unică folosință și cine a făcut injecții sau transfuzii ar fi putut fi infectat cu unul dintre aceste virusuri”.

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel mai amintește că în România este în desfăşurare un program de eradicare a hepatitelor virale. Românii beneficiază de teste gratuite pentru depistarea infectării cu virusul hepatic B şi C. Testele se fac în mod gratuit prin medicul de familie.

Prin tratament pentru hepatita B virusul ajunge să fie nedetectabil şi nu ajunge să fie transmisibil mai departe. Virusul hepatic C se poate vindeca în proporţie de peste 98 la sută, a explicat medicul Adrian Streinu Cercel.

„În ceea ce privește nivelul de cunoștințe și atitudinile românilor vis-a-vis de cele trei virusuri (HepB, HepC si HIV), există în continuare un număr foarte mare de persoane care nu identifică în mod corect căile de transmitere ale acestor boli, nu au o percepție corectă a riscului propriu de îmbolnavire și tind să adopte atitudini nepotrivite față de persoanele infectate cu virusurile hepatice B/C sau HIV. De asemenea, faptul că mai mult de 80% dintre români nu s-au testat niciodată pentru HIV arată faptul că publicul general nu conștientizează importanța prevenției în cazul bolilor asimptomatice”, a mai adăugat Streinu-Cercel, potrivit RTV.