Noi amenințări ale Coreei de Nord. SUA, Japonia și Coreea de Sud, acuzate vor o alianță similară NATO

Noi amenințări ale Coreei de Nord. SUA, Japonia și Coreea de Sud, acuzate vor o alianță similară NATO Sursă: Arhivă EVZ

Regimul de la Phenian susține că SUA, Japonia și Coreea de Sud vor o alianță similară NATO și acest lucru este o amenințare directă la adresa Coreei de Nord. Kim Jong-un a cerut întărirea armatei, deoarece securitatea țării ar fi fost pusă în pericol.

Coreea de Nord acuză Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia că vor să creeze o alianță militară similară NATO în regiune. Liderii celor trei state s-au întâlnit săptămâna trecută, în marja unui summit NATO și au decis consolidarea cooperării militare pentru a descuraja acțiunile Coreei de Nord, relatează Reuters, citată de Mediafax.

„Realitatea arată în mod clar că scopul real al SUA de a răspândi zvonul despre ameninţarea din partea Coreei de Nord este de a oferi o scuză pentru a obţine supremaţia militară asupra regiunii Asia-Pacific. Situaţia existentă necesită mai urgent consolidarea apărării ţării pentru a face faţă în mod activ agravării rapide a mediului de securitate“, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerul de Externe din Coreea de Nord.

Întărirea armatei

În urmă cu o săptămână, presa de stat nord-coreeană a raportat că liderul Kim Jong-un a cerut o întărire a armatei țării în urma unei reuniuni a Comisiei Militare Centrale a Coreei de Nord.

Ne puteți urmări și pe Google News

În timpul întâlnirii, Kim Jong-un „a subliniat necesitatea ca întreaga armată să consolideze capabilitățile puternice de autoapărare pentru a copleși orice forțe ostile”, potrivit raportului KCNA. Agenția de presă a anunțat că oficialii nord-coreeni au examinat planul general de război al țării și au discutat despre revizuiri, fără să menționeze dacă s-au făcut referiri la arsenalul nuclear al țării.

Teste amenințătoare

Phenianul a testat în ultima perioadă o varietate de rachete noi, inclusiv rachete balistice intercontinentale (ICBM), rachete cu rază scurtă de acțiune nucleară și o nouă rachetă hipersonică. În aprilie, Kim a cerut public Armatei Populare Coreene să „își întărească puterea în toate modurile pentru a anihila inamicul”.

Extinderea testelor guvernului nord-coreean ar putea fi legată și de alegerea în funcția de președinte al Coreei de Sud a lui Yoon Suk-yeol. Noul lider de la Seul s-a angajat să adopte o linie dură împotriva Phenianului.

Spre deosebire de predecesorul său liberal, Moon Jae-in, Yoon a criticat public negocierile cu Nordul ca fiind un efort irosit și a promis că țara sa va răspunde provocărilor nord-coreene, inclusiv prin teste reciproce cu rachete, potrivit The National Interest.