Ce poți face de Noaptea Muzeelor. Activități intense în toată țara. Ce poți face sâmbătă seara

Ce poți face de Noaptea Muzeelor. Activități intense în toată țara. Ce poți face sâmbătă seara

Instituţiile muzeale din ţară îşi deschid porţile pentru public, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în cadrul ediţiei de anul acesta a evenimentului "Noaptea Muzeelor", întâmpinându-l cu expoziţii, ateliere recreative, concerte şi proiecţii de filme pentru toate vârstele şi pe toate gusturile.

În județul Alba, istoria prinde viaţă în "Noaptea Muzeelor" la Muzeul Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia cu zeci de personaje istorice, trupe de războinici daci, legionari romani şi gladiatori întruchipaţi de angajaţii instituţiei şi voluntari. 

Din 2010, muzeul albaiulian a atribuit evenimentului un concept special, 'Noaptea în care istoria prinde viaţă', în ideea de a pune în valoare atât patrimoniul expoziţional de care dispune, dar şi impresionanta istorie a judeţului Alba şi a oraşului Alba Iulia. 

Astfel, pentru a reaminti importantele pagini de istorie care s-au scris pe aceste meleaguri, de acum celebrele "personaje istorice", întruchipate de angajaţii muzeului şi voluntari, vor da viaţă expoziţiei de bază a muzeului. Printre ele, vizitatorii vor avea ocazia să întâlnească multe personalităţi ale istoriei românilor, precum Mihai Viteazul, Horea, Avram Iancu, regii României Mari, Ferdinand şi Maria, sau primul primar român al oraşului Alba Iulia, Camil Velican. 

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, anul acesta, celor patru trupe de reenactment patronate de muzeul albaiulian - Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, Lupii Apoulonului, Ludus Apulensis şi Magna Nemesis, li se va adăuga şi Garda Naţională. 

Programul va debuta cu o reprezentaţie a Gărzii Apulum, urmată de "Parada Personajelor Istorice". Sala Unirii va găzdui până după miezul nopţii un atelier de cusături tradiţionale şi de confecţionat jucării, iar pe strada Muzeului vor fi amenajate ateliere antice - de monetărie, fierărie, prelucrare lemn, prelucrare os, un atelier de scris sau jocuri romane (latrunculi, mola zaruri, astragalus etc.) 

Nu vor lipsi din program momentele muzicale - muzică barocă şi interbelică, jazz. 

Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia şi MNU. 

Concertele de fanfară şi de muzică românească veche, precum şi un foc de artificii, se numără printre evenimentele organizate în judeţul Argeş în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor. 

Muzeul Judeţean Argeş din Piteşti va fi deschis între orele 19,00 şi 24,00, cei interesaţi putând vizita Secţia de Istorie, Secţia de Ştiinţe ale Naturii, Cabinetul Numismatic şi Galeria de Artă "Rudolf Schweitzer-Cumpăna". 

"Copiii cu vârste între 3 şi 12 ani vor avea prilejul (...) să descopere noi modalităţi de petrecere a timpului liber, participând la ateliere educativ-recreative organizate în cadrul muzeului. Astfel, copiii vor participa la ateliere de stimulare a creativităţii, limbajului şi deprinderilor manuale, prin realizarea unor colaje cu tema 'căsuţa mea din pădure vara'. De asemenea, copiii pasionaţi de muzică vor confecţiona instrumente muzicale din materiale reciclabile, iar cei pasionaţi de teatru vor lua parte la un spectacol de teatru de umbre, după ce vor construi ei înşişi păpuşile pentru punerea în scenă a piesei 'Ridichea uriaşă'", se precizează într-un comunicat transmis de instituţia muzeală. 

Pentru copiii cu nevoi speciale a fost pregătit un atelier de dezvoltare a motricităţii fine şi de auto-îngrijire, activităţile fiind organizate sub atenta îndrumare a unui terapeut ocupaţional. 

În paralel cu atelierele dedicate copiilor, pe scena amplasată în curtea Muzeului Judeţean Argeş se va desfăşura un program artistic susţinut, printre alţii, de grupul "Trei parale" şi de Fanfara Centrului Cultural Judeţean. Programul artistic se va încheia cu un spectaculos foc de artificii, programat la ora 22,30. 

Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii de la Goleşti va fi deschis între orele 16,00 şi 24,00, organizatorii pregătind expoziţii, proiecţii de filme turnate la Goleşti şi momente muzicale. 

"Cei care iubesc muzeul sunt invitaţi să viziteze ansamblul feudal fortificat, în incinta căruia se află Şcoala Slobodă Obştească (prima şcoală superioară în limba română din mediul rural din Ţara Românească), Foişorul lui Tudor Vladimirescu, Bolniţa banului Radu Golescu, Arhondaricul în care se prezintă istoria Goleştilor, Baia turcească din secolul al XVIII-lea. De asemenea, până la orele 21,00, va fi permis accesul şi în muzeul în aer liber, un valoros sat românesc de secol XIX, cu gospodării viticole şi pomicole din România", se precizează într-un comunicat transmis de instituţia muzeală. 

Tot între orele 16,00 şi 24 va fi deschis şi Centrul Cultural "Brătianu" de la Ştefăneşti. Vizitatorii vor putea să descopere Vila Florica, parcul şi mai ales secretele familiei Brătianu, ghizi fiindu-le elevii pasionaţi de istorie de la Colegiul Naţional "Zinca Golescu" din Piteşti. 

"De asemenea, cei mici vor descoperi expoziţia temporară intitulată 'Lumea poveştilor',  inspirată din poveştile lui Ion Creangă şi ale lui Petre Dulfu. Prin jocul interactiv intitulat 'Descoperiţi Vila Florica', vizitatorii trebuie să găsească anumite indicii propuse de organizatori, pentru a înţelege universul în care şi-au trăit copilăria Brătienii", se arată într-un comunicat transmis de Centrul Cultural "Brătianu". 

Turnul Primăriei Oradea, Casa Darvas - La Roche şi Sinagoga Zion din Oradea vor fi deschise publicului în Noaptea Muzeelor, sâmbătă, de la ora 19.00, până duminică, ora 02.00, a anunţat Primăria municipiului. 

Turnul Primăriei găzduieşte o expoziţie alcătuită dintr-o selecţie de 25 de fotografii, intitulată 'Reflecţii din suflet', realizate de artistul fotograf din Republica Moldova Toma Andrei. 

La Sinagoga Zion este deschisă expoziţia 'Evreii din România', în organizarea Asociaţiei Euro Foto Art, alcătuită dintr-o selecţie de 40 fotografii din cadrul Salonului Naţional 'Evreii din România'. Comunitatea Evreilor din România - Filiala Bihor se alătură evenimentului şi va organiza, începând cu ora 22.00, o prezentare a sărbătorilor evreieşti cu semnificaţii şi a tradiţiilor culinare. Publicul va avea parte şi de o surpriză, în jurul orei 22:15: recitalul formaţiei Klezmer 'Mazal Tov' din Cluj-Napoca. 

Casa Darvas - La Roche, viitorul Muzeu Art Nouveau, este spectaculoasă datorită vitraliilor ce decorează atât faţadele cât şi încăperile principale, iar printre piesele unicat de mare valoare din interior se numără fântâna decorată cu elemente geometrice din ceramica Zsolnay, mobilierul în stilul neo-rococo, cele două măşti de calorifer din aramă ştanţată cu decupaje geometrice şi multe altele. 

Publicul interesat va putea, de asemenea, vizita gratuit expoziţiile vernisate joi, de Ziua Internaţională a Muzeelor, în noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor din fosta garnizoană. 

Pe lângă muzeele memoriale Iosif Vulcan, Aurel Lazăr şi Ady Endre, orădenii mai pot vizita Palatul Baroc, unde Episcopia Romano-Catolică a pregătit evenimente speciale dedicate Sfântului Ladislau, inclusiv o proiecţie animată despre viaţa acestuia, pe faţada Bazilicii din complexul baroc. 

De asemenea, vor fi deschise secţiile Muzeului Cetăţii şi oraşului Oradea, Muzeul Militar, Muzeul Episcopiei Ortodoxe, catedralele romano-catolică şi greco-catolică, Centrul expoziţional Lorántffy Zsuzsanna. 

Două autobuze speciale vor efectua, în noaptea de sâmbătă spre duminică, curse gratuite pentru persoanele care doresc să participe la evenimentele organizate de Noaptea Muzeelor, asigurate de către Muzeul Ţării Crişurilor (MTC) din Oradea. 

Potrivit purtătorului de cuvânt al societăţii de transport local, Carmen Tocuţ, la dispoziţia orădenilor vor sta două minibuze cu câte 16 locuri, care vor parcurge, la interval de o jumătate de oră, un traseu special în municipiul Oradea. Mijloacele de transport vor fi personalizate pentru acest eveniment. Pe display-ul electronic al autobuzelor va fi afişat 'Noaptea Muzeelor', iar mijloacele de transport vor purta pe laterale afişe cu acelaşi text. 

'Conducerea Muzeului Ţării Crişurilor a stabilit traseul prin oraş, astfel încât să fie acoperită o suprafaţă cât mai mare a urbei. Vor fi două autobuze care pleacă din jumătate în jumătate de oră. Unul va porni din staţia Cimitirul 'Rulikowski', începând cu ora 19.00, la fiecare 30 de minute, iar celălalt, de la Şirul Canonicilor, începând cu ora 19.17, la acelaşi interval. Ultimele curse vor avea plecarea de la ora 2.00, respectiv ora 2.17', a declarat, pentru Agerpres, Carmen Tocuţ. 

Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, recent renovat cu fonduri externe, îşi va deschide porţile sâmbătă, începând cu ora 18,00 şi până la miezul nopţii, pentru cei care vor dori să participe la evenimentele pregătite pentru "Noaptea Muzeelor", din rândul cărora nu vor lipsi spectacolele şi proiecţiile de filme. 

Potrivit unui comunicat de presă remis Agerpres, vizitatorii muzeului din Bistriţa vor fi provocaţi la jocuri de creativitate şi orientare, prin intermediul cărora vor cunoaşte mai bine secţiile muzeale şi îşi vor dezvolta capacitatea de a lucra în echipă. 

Printre expoziţiile temporare ce pot fi admirate sâmbătă se numără Salvador Dali - "Biblia Sacră", "Generaţia Marii Uniri - Fraţii Alexandru şi Ioan Lapedatu", expoziţia de artă contemporană "Scurt circuit" şi "PAINTING/NOW". 

De la ora 19,00 vor începe şi spectacolele - unul de muzică folk la muzeul de pe Bulevardul General Grigore Bălan şi unul de dansuri săseşti, al elevilor de gimnaziu de la Colegiul naţional "Liviu Rebreanu" Bistriţa, la Casa Argintarului, unde funcţionează Centrul german. 

Tot la Casa Argintarului, începând cu ora 20,00, este programată proiecţia filmului documentar "Circuitul burgurilor săseşti din Transilvania". 

În "Noaptea Muzeelor" vor fi deschise publicului şi celelalte secţii din judeţ: muzeul "Casa Săsească" din comuna Livezile, Muzeul Grăniceresc din Năsăud şi Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz-Băi, unde se pot vizita atât expoziţiile permanente, cât şi cele temporare. 

Noaptea Europeană a Muzeelor este marcată la Muzeul de Istorie 'Paul Păltănea' din Galaţi prin a V-a ediţie a "Maratonului expoziţional", care cuprinde vizitarea celor cinci secţii, sâmbătă, în intervalul orar 18.00-24.00, se arată într-un comunicat transmis de instituţia de cultură. 

Potrivit sursei citate, Secţia 'Istorie' găzduieşte expoziţii temporare cu tematici variate, printre care 'Comorile Peleşului', în care se poate admira gustul de colecţionar al Familiei Regale din România, de la Carol I la Mihai I, exponatele expuse făcând parte din Colecţia de artă decorativă a Castelului Peleş.               Lapidarium, secţie redeschisă recent, aşteaptă vizitatorii cu expoziţiile 'Arheologie - Lapidarium', 'Aurul şi argintul antic al României' şi 'Civilizaţia tradiţională din sudul Moldovei'.  Expoziţia de bază 'Arheologie - Lapidarium' cuprinde bunuri culturale reprezentative din patrimoniul Muzeului de Istorie 'Paul Păltănea', descoperite în ultimii 50 de ani în judeţul Galaţi. 

Excepţionala expoziţie 'Aurul şi argintul antic al României', unică prin valoarea şi importanţa istorică a celor peste 1.000 de artefacte din metale preţioase, a fost organizată de către Muzeul Naţional de Istorie a României cu contribuţia a 32 de muzee din ţară, printre care se numără şi instituţia gălăţeană. 

Expoziţia permanentă 'Civilizaţia tradiţională din sudul Moldovei' îşi propune redarea unei imagini cât mai autentice a culturii şi tradiţiei populare româneşti, valorificând ştiinţific şi expoziţional bunurile culturale cu caracter etnografic, deţinute de muzeu. 

La ora 22.00, vizitatorii vor avea parte de o surpriză muzicală oferită de Formaţia Kalofonis din cadrul Asociaţiei pentru promovarea patrimoniului cultural. 

Muzeul 'Casa Cuza Vodă' găzduieşte expoziţiile 'Ambient monden românesc - a doua jumătate a secolului al XIX-lea - prima jumătate a secolului XX', 'Familia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza - documente civile', 'Aparatul de radio, mijloc de comunicare', Exponatul lunii: 'Tezaurul monetar descoperit la Ţigăneşti, comuna Munteni, judeţul Galaţi'. 

Muzeul 'Casa Colecţiilor' găzduieşte expoziţiile 'Ambient interior gălăţean - sfârşitul secolului al XIX-lea - începutul secolului XX', 'Restituiri Makşay', 'Smaranda Brăescu - Regina aerului',  'Filatelia românească între modernitate şi contemporaneitate', 'Oameni şi locuri din Bucovina', '150 ani - Sistemul monetar românesc'. 

Publicul va putea vizita şi Muzeul Casa Colecţiilor, al cărui imobil a fost construit între 1899-1900 şi s-a impus în peisajul arhitectural al oraşului Galaţi - specific începutului de secol XX - prin elemente stilistice definitorii, având ca destinaţie iniţială o farmacie şi locuinţa farmacistului Constantin Ţinc.     La Casa memorială Costache Negri, din comuna care-i poartă numele, situată la o distanţă de aproximativ 40 km de municipiul Galaţi, poate fi vizitată expoziţia 'Ambient românesc - Ambient european: Conacul de la Mânjina'. 

O expoziţie care prezintă o colecţie unicat de păpuşi îmbrăcate după moda franceză, care acoperă perioada dintre antichitate până în secolul XX, va putea fi vizitată, începând de sâmbătă seara, la Muzeul de Ştiinţele Naturii din Târgu Mureş. 

În expoziţia 'Moda franceză în miniatură', organizată de Muzeul Judeţean Mureş şi Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, pot fi admirate 90 de păpuşi îmbrăcate după moda franceză, începând cu galo-romanii şi până în contemporaneitate. Este parte a unei colecţii impresionante de păpuşi deţinută de muzeul prahovean şi a fost adunată de două generaţii de colecţionari din Braşov. 

"Colecţia a ajuns la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova din Ploieşti în 2011. A fost strânsă de două generaţii de colecţionari din Braşov. Această colecţie este impresionantă deoarece oferă publicului evoluţia modei franceze din perioada antică, de acum 2000 de ani, până la jumătatea secolului XX. Fiecare păpuşă redă în detaliu vestimentaţia din perioada din care face parte, inclusiv jupoanele rochiilor sunt din materiale autentice, din epocă. Nu doar vestimentaţia, ci şi accesoriile şi coafurile. Vizitatorii pot vedea cum a evoluat moda, de la simplitate până la opulenţă, care a fost influenţa în fiecare perioadă a modei franceze, fiindcă moda franceză a fost influenţată şi de moda germană, de cea spaniolă şi de cea italiană, însă s-a impus până la urmă în Europa şi America, fiind un reper', a declarat, pentru Agerpres, Monica Cârstea, muzeograf în cadrul Muzeul Judeţean Mureş şi Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova. 

Muzeograful a arătat că păpuşile costumate după moda franceză fac parte dintr-o colecţie unicat, care cuprinde în total 127 de exemplare, care a început să fie prezentată în ţară începând cu anul 2015. 

Şefa Muzeului de Ştiinţele Naturii din Târgu Mureş, Dana Botoş, a precizat că între exponate se regăsesc Ludovic al XII-lea, Francisc I, Carol al IX-lea, Henric al III-lea, Henric al IV-lea, Ludovic al XIII-lea, Ludovic al XIV-lea, Ludovic al XV-lea, Ludovic al XVI-lea, Napoleon al III-lea, personaje din perioada antică, dar şi moda anilor 1905 - 1935. 

Muzeul Judeţean Olt din Slatina redeschide sâmbătă, după aproape patru ani în care s-a aflat în lucrări de reabilitare şi reamenajare, expoziţia permanentă de artă contemporană românească "Ion Popescu-Negreni". 

Programul evenimentelor dedicate Nopţii Muzeelor începe sâmbătă, la ora 17,00, în holul de onoare al Muzeului, cu redeschiderea expoziţiei, iar la ora 18,00, în sala de festivităţi, va avea loc lansarea albumului de artă 'Ion Popescu-Negreni - Desene permise', ediţie apărută sub coordonarea inginerului Iulian Ghiţa şi a colecţionarului de artă Vasile Petrovici. 

În intervalul orar 17,00 - 1,00, publicul poate vizita gratuit Secţia de Artă Contemporană 'Ion Popescu-Negreni', expoziţia cu caracter etnografic 'Arta şi Meşteşug în Ţara Oltului de Jos' şi 'Galeria Artis', care găzduieşte expoziţia de pictură 'Lumina Barbizonului' a artistului plastic Mihai Coţovanu. Picturile expuse de Coţovanu, un artist plastic ieşean, au fost realizate anul trecut la Slatina şi redau aspecte din centrul istoric al municipiului Slatina, comparat de pictor cu localitatea franceză Barbizon. 

Şi Muzeul Romanaţiului din Caracal participă la Noaptea Muzeelor, iar sâmbătă, începând de la ora 18,00 îşi deschide porţile şi va avea program de vizitare prelungit până la ora 23,00. Publicul vizitator poate viziona filme istorice, unul dintre acestea fiind "Pentru Patrie", despre Războiul de independenţă a României. 

Palatul Brukenthal, cel mai vechi muzeu din ţară şi Muzeul în aer liber, cel mai mare din România, vor putea fi vizitate gratuit, sâmbătă, cu ocazia Nopţii Muzeelor, au anunţat organizatorii evenimentului. 

Palatul Brukenthal din centrul Sibiului va putea fi vizitat gratuit, între orele 16.00 şi 24.00 şi în avanpremieră va permite publicului să vadă şi anumite părţi din clădire care sunt încă în amenajare. 

"Celor care nu au mai vizitat Palatul Brukenthal de la Noaptea Muzeelor 2015 le adresam invitaţia de a vedea noile expoziţii deschise la etajul I: atmosfera interioarelor de la sfârşitul sec. XVIII şi începutul sec. XIX, sectoare tematice de prezentare a picturii europene - scena biblică şi scena de război, precum şi sectorul artei religioase în Transilvania. Doar cu ocazia Nopţii Muzeelor, traseul de vizitare va cuprinde, în avanpremieră, şi sectoare aflate încă în proces de amenajare, ce urmează să intre în circuitul permanent din a doua jumătate a anului 2017: biblioteca şi cabinetul de curiozităţi", se arată într-un comunicat de presă. 

În Dumbrava Sibiului, în Muzeul în aer liber, va concerta Phoenix. Intrarea în muzeu este gratuită între orele 18.00 şi 01.00. Pe scena de pe lacul din muzeu, vor urca copiii de la Şcoala "Ioan Macrea", căluşarii din comuna Răşinari (judeţul Sibiu), trupa locală Domino şi cei de la Phoenix. 

În paralel, în Muzeul în aer liber va avea loc şi un târg de ţară, unde se vor putea mânca gogoşi tradiţionale, dar şi preparate pe care soldaţii romani le pregăteau în campanii militare. Tot de Noaptea Muzeelor, actorii de la Teatrul Mic din Sibiu vor pune în scenă la Muzeul ASTRA, împreună cu vizitatorii, poveşti scrise de Ion Creangă. 

La Muzeul de Etnografie Universală Franz Binder din centrul Sibiului, publicul va putea vedea singura mumie expusă în oraş şi expoziţia "Călătoria", în care sunt prezentate obiecte din 75 de ţări din Africa, Asia şi Australia. La Muzeul de Etnografie Săsească Emil Sigerus, vizitatorii pot vedea expoziţia "Rosturi şi Rostiri la saşi". 

Cine doreşte, de Noaptea Muzeelor, să vadă muzeele din Axente Sever, Valea Viilor, Mediaş şi Dumbrăveni o poate face gratuit dacă se înscrie la "Caravana Noaptea Muzeelor". 

"Înscrierile se fac la adresa de e-mail:  noapteamuzeelor@muzeulastra.com. Cei interesaţi sunt rugaţi să precizeze: numele, prenumele, adresa completă, CNP, numărul şi seria de CI sau BI şi numărul de telefon. Aducem la cunoştinţa publicului că numărul de locuri este limitat! Traseul include obiective cultural-turistice din localităţile: Axente Sever, Valea Viilor, Mediaş şi Dumbrăveni. Plecarea se va realiza de la Muzeul în aer liber, poarta principală, în data de 20 mai, ora 10,00", potrivit organizatorilor