Nivelul de trai la nivel global. Locul pe care se plasează România

Nivelul de trai la nivel global. Locul pe care se plasează România populatie / Sursa foto: Arhiva EVZ

Nivelul de trai la nivel global a fost influențat de pandemia de Covid-19, războiul din Ucraina împreună cu cel din Israel. Totodată, și schimbările climatice au avut un impact major asupra standardelor de viață globale.

Pentru prima dată de la lansarea sa în 1990, Indexul de Dezvoltare Umană (HDI) al ONU a înregistrat o scădere în 2020, tendință care a continuat și în anul următor. HDI este una dintre cele mai utilizate măsuri ale dezvoltării unei țări, alături de PIB.

Acest indice reflectă progresul în termeni de rezultate sociale, inclusiv speranța de viață la naștere, ani de școlarizare așteptați și venitul național brut pe persoană.

Nivelul de trai din România. Pe ce poziție se află țara noastră în clasament

Ultimele date, publicate pe 13 martie, arată că Indexul de Dezvoltare Umană (HDI) global a cunoscut o nouă creștere, însă progresul a fost lent și inegal.

Ne puteți urmări și pe Google News

Elveția ocupă primul loc în topul țărilor când ne referim la nivelul de trai pentru al doilea an consecutiv.

Performanța sa generală este susținută de venituri ridicate și speranță de viață lungă. Alte țări din Europa de Vest, precum Norvegia (2), Islanda (3), Danemarca (5), Suedia (6), Germania (7), și Irlanda (8), au obținut, de asemenea, scoruri foarte ridicate.

Nivelul de trai

Sursa foto: Dreamstime.com

În clasamentul top 10 se regăsesc și unele regiuni din Asia, cum ar fi Hong Kong (locul 4) și Singapore (locul 9). Poziția 10 este ocupată de Australia.

România se plasează în prima jumătate a clasamentului HDI, ocupând locul 53.

Țările de pe ultimul loc

Nici Peru, Columbia, Libia și Libanul nu au înregistrat prea multe progrese începând cu anul 2019.

Nivelul de trai din Ucraina și Rusia a înregistrat și el o scădere. Aceste țări au coborât cu 23, respectiv patru locuri între anii 2021 și 2022.

Yemenul, afectat de război, Belize-ul, țară săracă și îndatorată, și Micronezia, o țară insulară expusă riscului de creșterea nivelului mării, au atins culmile în 2010 și au înregistrat scăderi în fiecare an de atunci.

Nivelul de trai ar urma să crească în viitorul apropiat

În rândul țărilor membre ale OCDE, un grup al națiunilor bogate, valorile HDI s-au recuperat la sau au depășit nivelurile pre-pandemie.

Cu toate acestea, acest lucru este valabil pentru mai puțin de jumătate dintre cele mai puțin dezvoltate țări din lume.

Nivelul de trai

Sursa foto: Dreamstime.com

În ultimii 20 de ani, decalajul între țările cu cele mai mari și cele mai mici valori HDI s-a redus (cu excepția unei perioade scurte în jurul crizei financiare din 2007-2009). Cu toate acestea, începând cu anul 2020, acest decalaj s-a accentuat.

Prognozele pentru anul 2023 indică o creștere suplimentară în ceea ce privește nivelul de trai, dar regiunea arabă nu se va întoarce la nivelul său maxim din 2019, potrivit economist.com.