Nimeni nu se aștepta la aceste previziuni economice pentru România. Se schimbă totul

Nimeni nu se aștepta la aceste previziuni economice pentru România. Se schimbă totul

Consilierul prezidențial Cosmin Marinescu este de părere că scăderea PIB-ului din 2020 va putea să fie recuperată destul de rapid.

Există și specialiști optimiști în ceea ce privește evoluția economiei românești, afectată în acest an de pandemia de coronavirus și măsurile restrictive ce au decurs din această situație. Viitorul pare luminos pentru Cosmin Marinescu, consilier prezidențial, care a opinat că lucrurile vor merge înspre bine, din punct de vedere economic.

„Chiar dacă redresarea economică, de la un trimestru la altul, nu a fost atât de rapidă pe cât ne-am fi dorit, economia recuperează progresiv, iar perspectivele sunt unele favorabile pentru o creştere economică robustă începând cu anul 2021. În condiţiile în care, în trimestrul 4, aportul agriculturii în PIB este mult redus, iar industria va continua să evolueze în teritoriu pozitiv, atunci scăderea PIB din 2020 va putea fi recuperată destul de rapid şi pe măsură ce criza sanitară se va atenua”, a scris Cosmin Marinescu pe blogul personal.

„Excepție a făcut tocmai România”

Ne puteți urmări și pe Google News

„În acest sens, politicile de dreapta – axate pe investiţii, inovare, competitivitate şi responsabilitate economică – vor susţine cu adevărat dezvoltarea României. Avem două direcţii esenţiale: fondurile europene şi reformele structurale!”, a mai scris oficialul de la Cotroceni.

Cosmin Marinescu a mai precizat că România a constituit o excepție la sfârșitul anului trecut, pentru că nu s-a numărat printre cele 17 țări membre ale Uniunii Europene, care înregistraseră o contracție economică. „Excepţie a făcut tocmai România, ale cărei finanţe publice au evoluat prociclic în anii de guvernare PSD, adică pe contrasensul responsabilităţii economice, cu deficite înalte în ciuda creşterii economice. Astfel, România încheie anul 2019 cu cel mai mare deficit bugetar dintre ţările UE, de 4,4% din PIB, după o guvernare ce lăsa în urmă diverse facturi şi plăţi restante către sectorul privat.”

„Avem o scădere economică de doar 4,6% pe serie ajustată”

În continuare, consilierul prezidențial a mai notat: „România trece de la cel mai mare deficit în 2019 la una dintre cele mai moderate deteriorări ale soldului bugetar în 2020. Această alunecare moderată indică atât eficienţa măsurilor de intervenţie, cât şi dinamica economică favorabilă.

Pe primele 3 trimestre, avem o scădere economică de doar 4,6% pe serie ajustată. Confirmarea acestui scenariu plasează România între ţările UE cu evoluţii bune, dat fiind contextul problematic al unei crize-corona mult mai profunde decât anticipările iniţiale.”