Cum vor arăta urmatoarele șase luni ale pandemiei. Imunitatea de masă, o fantasmă. Toată lumea se va îmbolnăvi

Cum vor arăta urmatoarele șase luni ale pandemiei. Imunitatea de masă, o fantasmă. Toată lumea se va îmbolnăvi

Experții au ajuns la concluzia că următoarele șase luni vor fi cumplite și aproape toți cei care nu se vaccinează vor face Covid-19 până la sfârșitul pandemiei.

Oamenii de știință citați de agenția Bloomberg susțin că ăn următoarele luni vom trece cu toții printr-osituație la fel de cruntă ca și în timpul valurilor antrerioare. Cursurile vor fi anulate din cauza focarelor, spitalele vor fi din nou suprasolicitate, iar angajații se vor teme să se întoarcă la muncă. Experții susțin că această cursă de urmărire dintre valurile pandemiei și lupta pentru vaccinarea întregii lumi nu se va încheia până când coronavirusul nu ne va infecta pe fiecare dintre noi.

Imunitatea efectivelor, o fantasmă?

Cu miliarde de oameni încă nevaccinați în întreaga lume și fără speranța eradicării virusului, ne putem aștepta la noi focare în sălile de clasă, transportul public și la locurile de muncă în lunile următoare. Chiar și pe măsură ce ratele de vaccinare se îmbunătățesc, vor exista întotdeauna persoane care sunt vulnerabile la virus: nou-născuții, cei care nu pot sau nu vor fi imunizați și cei care sunt vaccinați, dar se infectează atunci când imunitatea lor scade.

Apariția unei varietăți rezistente la vaccinuri este o îngrijorare majoră, dar nu este nici pe departe singura.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Vom vedea dealuri și văi, cel puțin în următorii ani, pe măsură ce vom scoate mai multe vaccinuri. Asta va ajuta. Dar provocarea va fi: Cât de mari vor fi dealurile și văile, în ceea ce privește distanța lor?”. a precizat Michael Osterholm, directorul Centrului pentru Cercetare și Politică în Domeniul Bolilor Infecțioase de la Universitatea Minnesota din Minneapolis. „Nu știm. Dar pot să vă spun doar că acesta este un incendiu de pădure coronavirus care nu se va opri până când nu va mistui tot lemnul uman pe care îl poate arde.”

Covid-19 seamănă cu alte pandemii

În opinia lui Lone Simonsen, epidemiolog și profesor de științe ale sănătății la Universitatea Roskilde din Danemarca, cele cinci pandemii de gripă din ultimii 130 de ani ne oferă anumite indicii despre cum ar putea evolua virusul SARS-Cov-2. Astfel de pandemii par să aibă au un flux și un reflux.

Deși cea mai mare epidemie de gripă la nivel mondial a durat cinci ani, în mod obișnuit pandemiile durează între doi și trei ani și cuprind două până la patru valuri de îmbolnăviri. În ceea ce priveșlte Covid-19, însă, al doilea an se apropie de sfârșit și nu se întrevede încă niciun sfârșit.

E posibil ca SARS-CoV-2 să nu urmeze pașii pandemiilor anterioare Deja este de peste două ori mai letală decât orice epidemie de la gripa spaniolă din 1918 încoace, cu peste 4,6 milioane de victime până în prezent.

În pofida unor valuri dure la începutul anului și a unor rate de vaccinare relativ ridicate, țări precum Statele Unite, Regatul Unit, Rusia și Israel se află la un nou nivel record în ceea ce privește numărul de cazuri. Vaccinarea contribuie la reducerea numărului de cazuri grave și de decese, dar creșterea numărului de infecții implică faptul că virusul ajunge la persoanele nevaccinate, ceea ce duce la rate mai mari de îmbolnăviri grave în aceste populații.

E posibil ca virusul să devină mai periculos pe măsură ce se adaptează la gazdă

Țările cu rate de vaccinare scăzute, printre care Malaezia, Mexic, Iran și Australia, se confruntă cu cele mai grave epidemii din istorie, alimentate de tulpina delta infecțioasă. Întrucât virusul încă se răspândește necontrolat în zone imense de pe glob, o altă tulpină nouă este o posibilitate clară.

Potrivit lui Simonsen, ideea larg răspândită potrivit căreia virusurile devin mai blânde î este incorectă. „Pandemiile pot deveni de fapt mai letale de-a lungul erei pandemice, pe măsură ce virusul se adaptează la noua sa gazdă”, a adăugat ea, adăugând că mutațiile nu sunt întotdeauna mai grave decât virusul inițial.

Încă de la începutul epidemiei de COVID-19, au existat motive să se creadă că vaccinările ar putea oferi protecție pe termen lung.

„Odată cu pandemia, avem această forță enormă de infecție”, explică Kanta Subbarao, șeful Centrului de colaborare al OMS pentru cercetare și raportare privind gripa de la Institutul Peter Doherty pentru infecții și imunitate din Melbourne. „Acest lucru a contrabalansat capacitatea virusului de a se corecta”.

Drept urmare, Covid-19 ar putea semăna cu gripa, fiind nevoie de vaccinare periodică pentru a face față evoluției virusul.

SARS-Cov-2 va deveni imun la prima serie de vaccinuri?

Potrivit mai multor experți, SARS-Cov-2 este pe punctul de a deveni imun la primele generații de vaccinuri. Mutațiile potențial riscante ale formei delta sunt deja identificate într-o bază de date mondială destinată să monitorizeze astfel de modificări, potrivit unui studiu din Japonia, care nu a fost încă publicat sau dezbătut de comunitatea științifică internațională.

Până în prezent, informațiile referitoare la tulpini actuale care au capacitatea de a se sustrage vaccinurilor sau care au ca rezultat rate mai mari de mortalitate nu s-au confirmat, scrie Aleph News.