Evenimentul Zilei > International > Nigeria: Gafă extraordinară a agenților anticorupție. Au confiscat fondurile operative ale spionilor nigerieni.
Nigeria: Gafă extraordinară a agenților anticorupție. Au confiscat fondurile operative ale spionilor nigerieni.

Nigeria: Gafă extraordinară a agenților anticorupție. Au confiscat fondurile operative ale spionilor nigerieni.

Nigeria: agenții anticorupție au confiscat din greșeală fonduri operative ale spionilor nigerieni în valoare de 80 de milione de euro

Lagos, Nigeria: În urmă cu patru zile Comisariatul de Investigare a Infracțiunilor Economice și Financiare (EFTC) din Nigeria a anunțat o captură record, de aproximativ 80 de milioane de euro, găsiți de agenții acesteia într-un apartament din capitala economică a statului african. Această captură a survenit în urma unui denunț.

Ultimele informații de la fața locului dau o turnură cu totul neașteptată evenimentelor. Agenția Națională de Informații Nigeriană – ANI (echivalentul SIE în țara africană), prin directorul acesteia, ar fi declarat că imensa sumă de bani ar aparține de fapt serviciului din subordinea sa.

 

Potrivit surselor presei nigeriene, directorul Agenției Nigeriene de Informații, Ayo Oke, ar fi declarat că „fondurile operative ale agenției sunt păstrate în imobile sigure, situate în zone rezidențiale, astfel încât să nu trezească suspiciuni în momentul desfășurării operațiunilor secrete”. Acesta a mai declarat că spionii nigerieni ar fi cunoscut faptul că imobilul în care se aflau acele fonduri operative ar fi fost vizat de o anchetă a agenților Comisariatului de Investigare a Infracțiunilor Economice și Financiare (EFTC), dar au preferat să evite „un schimb de focuri cu agenții anticorupție”.

 

De asemenea, directorul general al Agenției Nigeriene de Informații a declarat că a avut o conversație care a durat aproximativ o oră cu președintele în exercițiu al Comisariatul de Investigare a Infracțiunilor Economice și Financiare (EFTC), Ibrahim Magu, înainte de raidul efectuat asupra casei conspirative, dar acesta ar fi ignorat informația oferită de către el.

Potrivit presei locale, presedintele Nigeriei, Muhammadu Buhari, ar fi cunoscut faptul că sumele de bani ar fi fost de fapt fonduri operative ale spionilor nigerieni, fiind informat în legătură cu operațiunile acestora.

Guvernul președintelui Nigeriei, Muhammadu Buhari, are o politică de încurajare a denunțurilor, cei prin al căror denunț se recuperează prejudiciile aduse statului primind o parte din suma recuperată.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: