Șeful „Republicii Mazăre” a spart topurile baronilor penali. Nicușor Constantinescu a vrut să-și ascundă corupții sub preș

Șeful „Republicii Mazăre” a spart topurile baronilor penali. Nicușor Constantinescu a vrut să-și ascundă corupții sub preș

Baronul PSD de Constanța a protejat abuziv o regie din subordinea sa prin care scurgea bani publici către fi rme de casă, potrivit DNA. Nicușor Constantinescu a ignorat sentințe judecătorești și a interzis ca actele fi nanciar-contabile să fie controlate. Inspectorii Curții de Conturi arată că nu au putut verifi ca toate bunurile CJ Constanța.

Preşedintelele Consiliului Județean Constanța (CJ), Nicuşor Constantinescu (48 de ani), s-a instalat în topul baronilor locali judecați pentru corupție. Săptămâna trecută, politicanul PSD a fost trimis în judecată de procurori în al treilea dosar de corupție. Acuzațiile DNA: timp de trei ani a blocat accesul Curții de Conturi și a ignorat sentințele judecătorești.

Ultimul rechizitoriu

„Evenimentul zilei” prezintă detalii inedite din ultimul rechizitoriu prin care Constantinescu a fost trimis în instanță. El a fost acuzat de 24 de infracțiuni de abuz în serviciu, iar complicele său, Adrian-George Gâmbuțeanu - director general al Regiei Autonome Județene de Drumuri şi Poduri Constanța (RAJDP) Constanța, de trei infracțiuni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe scurt, inspectorii Curții de Conturi nu au putut, în perioada 2011-2013, verifica activitatea financiar-contabilă a RAJDP, în condițile în care s-au virat din fondurile publice aproximativ 200 de milioane de lei. Inspectorii aveau indicii că s-au făcut mai multe plăți ilegale. „Nu sunt de acord”, a fost parafa pusă de fiecare dată de Constantinescu.

„Regia a fost protejată”

De fiecare dată, Gâmbuțeanu invoca ordinul acestuia și interzicea inspectorilor să facă un control sau să arate actele privind destinația banilor publici. Potrivit procurorilor DNA, prin intermediul RAJDP s-au scurs banii publici către mai multe firme de casă şi sponsori ai PSD.

Modul în care s-au cheltuit sumele face obiectul celui de-al patrulea dosar în care este cercetat Constantinescu. „Prin activitatea ilegală a celor doi inculpați s-a realizat o protecție în fapt a activității regiei,” arată procurorii DNA în rechizitoriu.

„Sumele de bani cheltuite nu au putut fi verificate”

Când au fost audiați la DNA, inspectorii Curții de Conturi au explicat care au fost consecințele refuzului lui Constantinescu. „Curtea de Conturi, prin auditorii publici, nu a putut să realizeze controlul în baza mandatului și a legii, nu a putut prezenta Parlamentului raportul despre această unitate”, a explicat auditorul Mirela-Marinela Mănăilă.

„Consecințele sunt grave, deoarece RAJDP Constanța administrează bunurile din domeniul public şi privat al CJ Constanța şi principalul obiectiv al Curții de Conturi Constanța este administrarea cu eficiență a acestui patrimoniu. ...Ca urmare a acestor situații, respectiv de a refuza accesul la documente, Curtea de Conturi a României a luat hotărârea pentru anul 2013, de a face controale încrucișate între județe (mobilitatea personalului), ceea ce a implicat un efort financiar extraordinar de mare din partea Curții de Conturi (cazare, transport, diurne) şi ruperea de familie a auditorilor pe perioada de 2 luni de zile,”a declarat auditorul Florentina Gheorghe. „Având în vedere faptul că Curtea de Conturi a României este organ suprem de control, practic sumele de bani alocate și cheltuite de către RAJDP nu au putut fi verificate. Curtea de Conturi a fost în imposibilitatea de a-şi exercita principala sa atribuție,” Nicu Beca, auditor.

Fișa penală a „Baronului de litoral”

27 mai 2014: Constantinescu a fost trimis în judecată pentru că a interzis controlul Curții de Conturi și pentru că nu a pus în aplicare hotărârile judecătorești.

25 aprilie 2014: Costantinescu a fost trimis în judecată pentru subfinanțarea și tentativa de evacuare a Centrului Militar Zonal Constanța.

15 ianuarie 2014: Constantinescu este pus sub acuzare de procurorii DNA într-o mega-anchetă privind efectuarea de plăți ilegale din banii CJ. Prejudiciu: 5 milioane de euro.

28 octombrie 2008: Constantinescu a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu alături de primarul PSD al Constanței, Radu Mazăre, și alți 36 de funcționari, afaceriști și notari. Prejudiciu: 114 milioane de euro.