Nicolae Rațiu: „Iohannis e ok, dar îi lipsește o anumită abilitate. Dragnea e un dictator”
Editura Evenimentul si Capital

Nicolae Rațiu: „Iohannis e ok, dar îi lipsește o anumită abilitate. Dragnea e un dictator”

Autor: | | 6 Comentarii | 12686 Vizualizari

Nicolae Rațiu, fiul celebrului om politic Ion Rațiu, face o radiografie dură a societății românești la 29 de ani de la Revoluție.

Pornind de la momentul 1989, când România a trecut de la comunismul paroxistic al lui Nicolae Ceaușescu la cel cu față umană a lui Ion Iliescu, Nicolae Rațiu, om de afaceri de succes și fiu al deja legendarului Ion Rațiu, leagă fir cu fir povestea noastră de țară. O poveste din culise însă, nevăzută, neștiută, interzisă românilor obișnuiți.

Nicolae Rațiu (70 de ani) a fost injectat cu virusul dragostei pentru România de tatăl său, Ion Rațiu. Vrândnevrând, Nicolae a învățat s-o iubească. Locuiește la Londra, dar, în ultimii ani, aproape și-a încheiat socotelile de afaceri pe Tamisa, preferând să le mute aici, la noi, în pământul tatălui. Nu vom scrie însă despre business, deși simplul fapt că familia Rațiu deține licența ARO ar fi fost suficient pentru a vă atrage atenția. Nu! Mai jos veți citi, cu lux de amănunte senzaționale, despre jocurile politice practicate de conducătorii noștri iubiți în ultimii 29 de ani.

Evenimentul zilei: Vă mai aduceți aminte momentul în care tatăl dumneavoastră s-a hotărât să candideze la funcția de președinte al României? A urmat o luptă cu Ion Iliescu...

Nicolae Rațiu: Țin minte că mulți prieteni din Anglia și din România i-au spus că el trebuie să fie președinte, prim-ministru sau mai știu eu ce, o funcție importantă, în orice caz. Doar că tatăl meu avea trei obiective clare: 1. Să revină în țară; 2. Să ajungă deputat de Turda, locul natal; 3. Să înființeze un ziar independent. Atât. A mai avut un obiectiv, unul mai larg: să-i învețe pe români ce înseamnă adevărata democrație. Dar e greu să faci o democrație fără democrați, nu? Din acest motiv și spunea, atunci, că nu poți crea o democrație cu oameni transformați peste noapte din comuniști în democrați. Revenind. El a fost propus de Coposu, de Diaconescu… Când i-a întrebat tatăl meu dacă au bani să susțină o campanie politică pentru cursa prezidențială, au ridicat din umeri: „N-avem, de unde?”. Ion Rațiu a avut bani, dar n-a vrut să cumpere candidaturi, să cumpere voturi.

- Cam câți bani, ce sume a investit Ion Rațiu atunci în campanie?

- Dacă adăugăm și banii furați, probabil vreo 500.000 de dolari. Minerii au furat cam 200.000 de dolari, direct din casă, bani pe care nu i-am mai recuperat niciodată. Acest proces care se desfășoară acum împotriva lui Ion Iliescu, Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu îmi trezește niște amintiri… Gelu Voican Voiculescu - un escroc - a fost atunci în spatele celor mai multe acțiuni de intimidare a tatălui meu, de încercări de a-l face să renunțe. Îl sunau inclusiv acasă, pe telefonul fix. Bine, oamenii lui Voiculescu, nu el personal. Și, la rândul lui, Voiculescu era manipulat de Iliescu.

- De ce credeți că a pierdut Ion Rațiu lupta cu Ion Iliescu? Cât a contat manipularea românilor? Nu auziseră prea mulți oameni de Rațiu, Coposu, Diaconescu.

- Au pus mâna pe televiziunea publică și a fost suficient. Știam că e greu să ajungi la români fără media. Din acest motiv am încercat, înainte de alegeri, să facem un ziar. Și am fost aproape. Voia să scoatem, zilnic, 60.000 de exemplare. Instalasem în subsolul Teatrului Național o tipografie. Doar că atunci când clica lui Iliescu a realizat că vom reuși să facem un ziar a intervenit prompt. Am primit rapid o scrisoare în care ni se cerea să eliberăm spațiul din subsolul teatrului în maximum 30 de zile. Dar, ca să fie siguri că nu va apărea niciun ziar, încă de a doua zi ne-au tăiat lumina, apa, toate utilitățile. Eu mă ocupasem de acest ziar, fusese jobul meu. Țin minte că am găsit niște lacăte mari pe ușă… S-a dus ziarul de opoziție. Apoi, am încercat să facem o televiziune. Îi trimisesem încă din ianuarie 1990 lui Ion Iliescu un memoriu în care solicitam o aprobare în acest sens. Răspunsul, venit mai târziu, a fost un „nu” plin de ură. Mai am și acum răspunsul lui în scris.

- Democrație, nu glumă

-Escrocheriile au blocat orice candidatură împotriva lui Iliescu, în 1992. Bine, noi, atunci, nu știam toate aceste lucruri. Le-am aflat în timp. Deci, era greu să ajungi la români fără mijloacele media. Gândiți-vă că nici Emil Constantinescu, mai târziu, nu era vreo figură cunoscută. Abia de știau de el mediile intelectuale din București. În rest, în țară, cine auzise de el?

- A fost legitimat de Blandiana, Băcanu, Alianța Civică. El a preluat un capital de imagine gata făcut.

- Exact. Și abia a atins 32%. Tata era, la acea vreme, mult mai cunoscut, grație aparițiilor la televizor. Când a candidat Emil Constantinescu inclusiv contextul era mai bun, pentru că raiul promis de Iliescu nu se materializase. Românii trăiau la fel de prost.

- Bine, Emil Constantinescu a fost, până la urmă, o cruntă dezamăgire…

- Constantinescu a jucat murdar, foarte, foarte murdar. În primul rând nu era pregătit, apoi nu avea capacitatea intelectuală pentru funcția supremă în stat. El habar n-avea de economia lumii, de politica mare. Nu voi uita toată viață că Ana Blandiana și Petre Mihai Băcanu au fost împotriva lui Ion Rațiu, susținându-l pe Emil Constantinescu.

- Așadar, l-au dat la o parte pe Ion Rațiu, care avea a tunci o mai mare vizibilitate, și l-au promovat pe Constantinescu. Care credeți că au fost motivele acestei alegeri?

- Coposu l-a adoptat pe Constantinescu, nu l-a suportat pe Ion Rațiu. Așadar, Blandiana și ceilalți s-au supus deciziei lui Corneliu Coposu, care considera că Rațiu este bătrân, prea bătrân. Doar că, vă spun eu, Ion Rațiu era mult mai tânăr la cap decât oricare dintre cei menționați. Până la urmă, tatăl meu avea doar 73 de ani. Când a împlinit 75, țin minte, l-am întrebat cum se simte. Mi-a spus: „Eu mă simt, în interior, ca la 18 ani. Carcasa însă mă ajută mai greu”.

La foc automat

Evenimentul zilei: A fost mulțumit Ion Rațiu cu cât a reușit să facă pentru România sau a rămas cu dezamăgirea că n-a fost lăsat să facă mai mult?

Ion Rațiu: S-a simțit norocos că a avut la dispoziție zece ani din viață pentru a fi acasă. Visul lui a fost, dintotdeauna, să revină în România, țara lui.

- Cum vedeți România la 29 de ani de la revoluție?

- A mai progresat. Dar ceea ce face acum Dragnea se apropie de noțiunea de dictatură. România trebuie condusă cu legea în mână, respectând-o, nu călcând în picioare onoarea și demnitatea românilor.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate