Nicolae Ciucă susține că Rusia este cea mai gravă amenințare la adresa NATO. „Va rămâne așa pe termen lung”
- Andra Puiu
- 15 noiembrie 2022, 13:36
Nicolae Ciucă a declarat marţi, 15 noiembrie, la „Euro-Atlantic Resilience Forum - Black Sea Perspectives” că astăzi, Rusia este sigur cea mai gravă şi directă ameninţare la adresa securităţii euro-atlantice. De asemenea, prim-ministrul a adăugat că Moscova va rămâne în această postură pentru o perioadă mai lungă de timp.
Nicolae Ciucă a explicat că reziliența este unul dintre cele mai versatile și complexe concepte cu care se confruntă NATO. De asemenea, prim-ministrul a mai adăugat că în contextul războiului din Ucraina care a creat amenințări în privința siguranței statelor membre alianței nord-atlantice, țările din organizație au avut un răspuns clar de rezistență. În plus, liderul PNL a continuat prin a spune fundamentul principiului de reziliență se regăsește în articolul 3 din Tratatul de la Washington.
Ciucă a mai subliniat că acest concept a avut mai mult vizibilitate în NATO în ultimii ani pentru că a fost folosit pentru a gestiona atât problemele legate de schimbările climatice, cât și în cele legate de criza energetică. De asemenea, prim-ministrul a mai arătat că acest principiu a fost folosit și în cazul amenințărilor hibride.
„Principiul cheie este că reziliența națională și colectivă reprezintă o bază esențială pentru descurajare și apărare credibile și pentru îndeplinirea eficientă a sarcinilor de bază ale Alianței. Îl considerăm vital în eforturile de a proteja societățile aliate, populațiile și valorile comune”, a declarat Nicolae Ciucă. În acest context, politicianul a menţionat că în 2016, la Varşovia, a fost adoptat un angajament de consolidare a rezilienţei împotriva întregului spectru de ameninţări, inclusiv a ameninţărilor hibride, din orice direcţie.
Rusia, cel mai mare inamic pentru NATO
În ceea ce privește Rusia și acțiunile ei din ultima perioadă, Nicolae Ciucă a declarat că Moscova a avut un „comportament conflictual”. Mai mult decât atât, prim-ministrul României a susținut că „Astăzi, Rusia este, fără îndoială, cea mai gravă și directă amenințare la adresa securității euro-atlantice și, având în vedere evoluțiile actuale, va rămâne așa pe termen lung”.
Cu toate acestea, președintele liberalilor a continuat prin a spune că NATO a avut un răspuns prompt la acțiunea Rusiei de a invada Ucraina. De asemenea, Ciucă susține că alianța nord-atlantică a urmărit consolidarea propriei reziliențe prin îmbunătățirea poziției de descurajare și apărare, dar și prin oferirea de asistență partenerilor în consolidarea rezilienței lor. În plus, politicianul a mai precizat că reziliența este responsabilitatea fiecărei țări în parte, dar și un angajament colectiv.
Ce măsuri a luat România în contextul amenințărilor
De asemenea, premierul a continuat prin a spune că țara noastră s-a adaptat cerințelor de a contracara numeroase amenințări hibride. România a făcut acest lucru prin elaborarea unui Plan Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dar și prin înființarea de noi instituții și infrastructuri pentru a face față acestor provocări.
Este vorba de Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență. „Inițiativa de a înființa și găzdui Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență a apărut ca parte a răspunsului la evaluările NATO, UE și a celor naționale cu privire la necesitatea de a intensifica eforturile pentru a aborda în comun o gamă largă de provocări legate de amenințările hibride”, a precizat Nicolae Ciucă.
În final, prim-ministrul a mai subliniat că România are o reputație bună în domeniul securității cibernetice. Mai mult decât atât, acest lucru a fost recunoscut de statele membre UE atunci când țara noastră a câștigat licitația pentru a găzdui Centrul european de competențe în materie de securitate cibernetică (ECCC) la București, a concluzionat Nicolae Ciucă.