Nicolae Ciucă, mesaj de Ziua Europei: Avem şansa de a construi visul european la noi acasă

Nicolae Ciucă, mesaj de Ziua Europei: Avem şansa de a construi visul european la noi acasă Nicolae Ciucă. Sursa foto: Facebook

Liderul Senatului, Nicolae Ciucă, a transmis un mesaj de Ziua Europei, în care a subliniat că România are misiunea de „a duce mai departe promisiunea europeană de pace, solidaritea și prosperitate comună”.

Nicolea Ciucă, mesaj de Ziua Europei

Ziua Europei marchează „Declarația Schman”, adoptată la 9 mai 1950. Nicolae Ciucă a făcut referire și la războiul din Ucraina. Președintele PNL a evidențiat faptul că „visul european este apărat de ucraineni cu arma în mână, în timp ce românii se bucură de pace și prosperitate la ei acasă

„Ziua Europei este şi sărbătoarea noastră pentru că, în România, Europa este acasă oriunde. Europa înseamnă fiecare stradă, şcoală şi spital care au fost reabilitate ori construite cu fonduri primite de la Bruxelles”, spune preşedintele PNL în mesaj.

Al doilea om în stat a mai menționat că „visul european a început la 9 mai 1950, odată cu discursul ministrului francez de Externe, Robert Schuman”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Visul european este apărat cu arma în mână”

„Astăzi, celebrăm momentul în care foşti oponenţi într-un război nimicitor au pus solidaritatea şi dezvoltarea comună mai presus de resentimente. Pe linia frontului din Ucraina, visul european este apărat cu arma în mână de ambiţiile imperialiste ale regimului autoritar de la Moscova.

În schimb, cetăţenii români au şansa de a construi visul european la ei acasă. Avem datoria de a duce mai departe promisiunea europeană de pace, solidaritate şi prosperitate comună, pornită la 9 mai 1950 prin Declaraţia Schuman”, a afirmat Nicolae Ciucă într-un mesaj pe Facebook.

Nicolea Ciucă

Sursă foto: Facebook

Nicolae Ciucă: cetăţenii români au şansa de a construi visul european la ei acasă

Ziua Europei este sărbătorită în fiecare an pe 9 mai. Este ziua care marchează aniversarea „Declarației Schuman”, considerată a fi punctul de pornire al Uniunii Europene. Liderii politici de la vremea respectivă au conceput un plan pentru a evita un nou conflict militar.

Declarația din 9 mai 1950 a rămas în posteritate drept piatra de temelie a proiectului european. Inițial, diplomații europeni au pus bazele unei constucții politice comune prin care să administreze la comun resursele de cărbune și oțel.

Prin mesajul de astăzi, Nicolae Ciucă a salutat de fapt întemeierea Uniunii Europene așa cum o știm noi astăzi. Proictu european a pornit de la două principii de bază, pacea și solidaritatea, la care s-au adăugat ulterior libera circulație a mărfurilor și cooperarea economică.