L-ar susține Ciucă pe Ciolacu pentru Cotroceni? Când se va lua o decizie

L-ar susține Ciucă pe Ciolacu pentru Cotroceni? Când se va lua o decizie Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu Sursa foto: INQUAM_Photos

Nicolae Ciucă este încă prudent atunci când în discuție se aduce vorba despre alegerile prezidențiale. Președintele PNL a precizat și dacă partidul său îl va susține pe Marcel Ciolacu.

Liderul PNL Nicolae Ciucă se abține să ofere un răspuns clar cu privire la sprijinul PNL pentru Marcel Ciolacu într-o eventuală cursă pentru președinția României.

Nicolae Ciucă, rezervat

„Sper ca prin deciziile pe care le-am luat şi le vom lua împreună, prin atitudinea fiecăruia dintre noi, să nu fie nevoie să ne salvăm unul pe celălalt”, afirmă Ciucă.

La întrebarea dacă PNL îl va sprijini pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, pentru candidatura la președinția țării, Nicolae Ciucă a declarat miercuri seară, la Antena 3 că este „prematur”:

Ne puteți urmări și pe Google News

„Eu cred că în momentul de faţă este prematur să discutăm despre alegerile prezidenţiale”.

Marcel Ciolacu la fel de indecis

Marcel Ciolacu este de acord cu Nicolae Ciucă. Liderul PSD, a declarat că nu a luat încă decizia de a candida la alegerile prezidențiale și că o astfel de hotărâre ar putea fi luată după desfășurarea alegerilor europarlamentare.

„Eu, Marcel Ciolacu, în acest moment, nu am luat decizia de a candida la Cotroceni. Am altă sarcină de la partid şi de la români. Sunt prim-ministru al României şi trebuie să îmi fac treaba acolo unde sunt acum. Să treacă primele alegeri, pe urmă strângem partidul, stăm de vorbă, vedem dacă continuăm într-o alianţă politică”, a afirmat Marcel Ciolacu la România TV.

Ciolacu a dorit însă să reitereze că este momentul ca, după 20 de ani, România să fie condusă de un președinte provenit din partea stângii politice.

„Suntem cel mai mare partid din România. Avem candidat, cu adevărat. O spun cu toată tăria. Consider că a venit momentul după 20 de ani ca România să aibă un preşedinte de construcţie, un preşedinte de stânga, mai ales că toate provocările în urma crizelor pandemie, criză energetică, criza de securitate cu războiul din Ucraina şi toate problemele, dacă vă uitaţi în toate sondajele de opinie, nu la scorurile electorale, veţi vedea că sunt probleme cu rădăcină social-democrată. Sunt problemele cu preţurile, sunt reale, trebuiesc rezolvate. Dacă nu veneam cu plafonarea preţurilor, dacă nu veneam cu plafonarea la energie, au făcut studiu acum, în acest moment fiecare familie ar fi cheltuit cu 1.100 de lei mai mult”, a declarat preşedintele PSD.

Ce relație are Nicolae Ciucă cu Marcel Ciolacu

Nicolae Ciucă a detaliat că respectă relația sa cu Marcel Ciolacu, dar nu ar caracteriza această legătură drept una de prietenie.

„Această construcţie politică, în continuare, se bazează pe respect şi sper ca prin deciziile pe care le-am luat şi le vom lua împreună, prin atitudinea fiecăruia dintre noi, să nu fie nevoie să ne salvăm unul pe celălalt pentru că este clar, şi aici nu trebuie să ne ascundem după cireş, cum se spune: este foarte clar că, probabil dacă această coaliţie rezistă doar pe baza relaţiei dintre cei doi lideri, oricare dintre noi ar avea o problemă, atunci coaliţia nu ar mai exista”, a mai afirmat Nicolae Ciucă.

El a adăugat că ”apreciază foarte mult” faptul că PSD a fost de acord cu comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare.

Coaliția negociază comasarea

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

 Va candida la alegerile prezidenţiale?

La întrebarea dacă va candida la alegerile prezidențiale, liderul PNL, a afirmat miercuri seară, la Antena 3, că potrivit statutului PNL, președintele partidului trebuie să-și asume candidatura, dar că va aștepta să vadă evoluția în alegerile locale și cele europarlamentare.

„Ne aflăm în aceeași stare de anticipare prematură a acestei decizii”, a răspuns Nicolae Ciucă când a fost întrebat dacă va candida din partea PNL la alegerile prezidențiale din acest an.

Totodată, a explicat că „statutul PNL prevede foarte că președintele partidului trebuie să-și asume candidatura”.

„Statutul PNL prevede foarte clar că președintele partidului trebuie să-și asume candidatura. Așteptăm să vedem ce se întâmplă la alegerile locale și europarlamentare. Până la urmă, cei care decid ce se întâmplă în viața politică din România nu sunt 3, 5, 10 persoane sau două, trei partide politice, ei sunt cetățenii”, a mai spus Nicolae Ciucă.