Nicolae Ciucă, întrevedere cu ambasadorul Canadei: „Relaţiile bilaterale vor trece la nivelul următor”

Nicolae Ciucă, întrevedere cu ambasadorul Canadei: „Relaţiile bilaterale vor trece la nivelul următor” Sursă foto: Facebook

Nicolae Ciucă, Președintele Senatului, s-a întâlnit marți cu Excelența Sa Gavin Robb Buchan, ambasadorul Canadei la București.

Nicolae Ciucă, întrevedere cu ambasadorul Canadei

Nicolae Ciucă a afirmat că relațiile bilaterale dintre România și Canada se vor dezvolta la un nivel superior după finalizarea Declarației de Parteneriat Consolidat. Ciucă a subliniat că România reprezintă o destinație sigură pentru investitorii canadieni, fapt dovedit de cooperarea existentă pentru construirea unităților 3 și 4 ale centralei atomoelectrice de la Cernavodă.

„România este o destinaţie sigură pentru investitorii canadieni, o dovadă în acest sens fiind cooperarea pe care o avem deja pentru construirea unităţilor 3 şi 4 ale centralei atomo-electrice de la Cernavodă. Aceasta a fost una dintre concluziile întâlnirii pe care am avut-o la Palatul Parlamentului cu ambasadorul Canadei la Bucureşti, Excelenţa Sa Gavin Robb Buchan”, scrie Nicolae Ciucă într-o postare pe Facebook.

Preşedintele Senatului arată că ”ţările noastre abordează în moduri foarte asemănătoare evenimentele care marchează politica internaţională. Ambele state apreciază că Ucraina merită din partea lumii libere toată susţinerea diplomatică şi materială de care are nevoie în faţa agresiunii ruse”, mai spune Ciucă.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Relaţiile bilaterale dintre România şi Canada vor fi trece la nivelul următor după finalizarea Declaraţiei de Parteneriat Consolidat, la care sper că Excelenţa Sa va avea o contribuţie relevantă”, mai afirmă Nicolae Ciucă.

Nicolae ciuca ambasadorul Canadei

Sursă foto: Facebook

Nicolae Ciucă anunța din 2023 construirea unităţilor 3 şi 4 de la centrala atomo-electrică de la Cernavodă

În prima parte a anului 2023, Nicolae Ciucă anunța că viitorul energetic al României arată tot mai promițător, menționând că Guvernul are în vedere construirea unităților 3 și 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă și modernizarea unității 1.

„Viitorul energetic al României arată din ce în ce mai bine. Avem în plan construirea unităţilor 3 şi 4 de la centrala atomo-electrică de la Cernavodă şi retehnologizarea unităţii 1. De asemenea, creşterea ponderii regenerabilelor în consumul energetic naţional, programul de susţinere a prosumatorilor şi măsurile necesare pentru îndeplinirea obiectivelor de decarbonare vor transforma România într-un punct important pe harta europeană a energiei verzi”, declara pe atunci liberalul.

Canada, implicată în construirea unităților de la Cernavodă

Proiectul de retehnologizare a Unității 1 se află în etapa a doua a implementării, care implică asigurarea resurselor financiare pentru realizarea acestuia, pregătirea execuției activităților stabilite în faza inițială și obținerea tuturor aprobărilor și avizelor necesare pentru implementare.

Până în prezent, proiectul a avansat prin încheierea de contracte pentru servicii de inginerie, inclusiv un contract în valoare de 781 de milioane de dolari canadieni cu Candu Energy și Canadian Commercial Corporation ("CCC") pentru furnizarea de echipamente și componente pentru reactoare. În prezent, se finalizează procedura asociată Acordului cadru pentru servicii de management de proiect și asistență tehnică, necesare pentru pregătirea și implementarea Proiectului de Retechnologizare a Unității 1 de la CNE Cernavodă.

La începutul acestui an Nuclearelectrica a semnat un Memorandum de Înțelegere cu SACE și Ansaldo Nucleare pentru a avansa în dezvoltarea și finanțarea proiectelor strategice privind retehnologizarea Unității 1 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă și Unitățile 3 și 4 de acolo, acestea fiind două proiecte de importanță majoră pentru Nuclearelectrica, având un impact semnificativ asupra securității energetice, obiectivelor de decarbonizare și dezvoltării socio-economice la nivel local și național.