Nicolae Ciucă e optimist: „România își va câștiga independența energetică într-un timp foarte scurt”

Nicolae Ciucă e optimist: „România își va câștiga independența energetică într-un timp foarte scurt” Nicolae Ciucă. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Fostul premier Nicolae Ciucă a declarat că sunt șanse mari ca România să își va câștige independența energetică într-un timp foarte scurt. Reacția vine după ce Romgaz și OMV-Petrom au anunțat că vor dezvolta perimetrul Neptun Deep.

După ce Romgaz și OMV-Petrom au anunțat că vor dezvolta perimetrul Neptun Deep, fostul premier, Nicolae Ciucă, a declarat că România își va câștiga independența energetică într-un timp foarte scurt.

„Romgaz și OMV-Petrom au decis să dezvolte perimetrul Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre. Când exploatarea va fi pe deplin operaționalizată, producția internă a României va fi dublă față de momentul actual, iar țara noastră va deveni cel mai mare producător de gaz din Uniunea Europeană.

Enumăr doar câteva dintre cele mai importante momente care ne-au adus aici: abrogarea la finalul anului 2019 a OUG 114/2018, care amânase cu patru ani exploatarea gazelor și preluarea de către Romgaz a participației Exxon Mobil la perimetrul Neptun Deep, în mai 2022. Tot în mai 2022, a fost modificată legea off-shore, care a permis extracția gazelor din Marea Neagră. Chiar în această lună, a fost semnat ordinul de începere a lucrărilor la gazoductul Tuzla-Podișor, prin care gazul va fi adus în sistemul național de transport”, a spus președintele PNL, Nicolae Ciucă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fostul premier a mai declarat că România va deveni independentă energetic și că este o realizare foarte mare. „Mult mai important este faptul că România va deveni independentă energetic, iar ca exportator net de gaze naturale, vom asigura securitatea energetică în regiune”, adaugă fostul premier.

Petrom şi Romgaz dezvoltă Neptun Deep

OMV Petrom şi Romgaz au anunțat că au aprobat planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino şi Pelican Sud din perimetrul offshore Neptun Deep, care este înaintat spre confirmare Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).

„Odată cu decizia finală de investiţie pentru proiectul Neptun Deep, intrăm în faza de dezvoltare a primului proiect offshore în ape de mare adâncime din România împreună cu partenerul nostru, Romgaz. Acesta este un important pas înainte în execuţia Strategiei 2030 a companiei şi va aduce o schimbare semnificativă în portofoliul nostru. Propunerea noastră faţă de acţionari rămâne creşterea investiţiilor, creşterea profitabilităţii şi a dividendelor - toate acestea asigurând în acelaşi timp o afacere sustenabilă pe termen lung pe parcursul tranziţiei noastre energetice.”, spune Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

Aspecte-cheie estimate privind proiectul Neptun Deep (100%): - Investiţiile totale pentru dezvoltare sunt estimate până la 4 mld. euro, urmând a fi cheltuite în cea mai mare parte în perioada 2024-2026 - Prima producţie este aşteptată în 2027 - Producţia de platou este estimată la aproximativ 140.000 bep/zi timp de aproape 10 ani - Volumele recuperabile estimate sunt în prezent de aproximativ 100 mld. metri cubi (aprox.700 mil. bep) - Costul unitar de producţie este estimat la o medie de 3 USD/bep (pentru durata de viaţă a zăcământului) - HSSE: se estimează că amprenta de carbon va fi mai bună decât valoarea de referinţă a industriei (la producţia de platou, amprentă de carbon de aproximativ 2,2 kg CO2/bep, semnificativ sub media industriei de 16,7 kg CO2/bep conform IOGP). Tehnologia şi expertiza de ultimă generaţie urmează să fie utilizate pentru a produce gazul natural în condiţii de siguranţă şi într-un mod prietenos faţă de mediul înconjurător, potrivit Mediafax.