Nicolae Ciucă: „Praga ne susține pentru integrarea deplină în Schengen”. Update

Nicolae Ciucă: „Praga ne susține pentru integrarea deplină în Schengen”. UpdateNicolae Ciucă, alături de omologul său ceh. Sursă foto: Facebook

Update, ora 19.00. Nicolae Ciucă a purtat discuții și cu președintele Cehiei, Petr Pavel. Președintele Senatului României susține că România și Cehia sunt state partnere, atât în cadrul Uniunii Europene, cât și în cadrul NATO.

„M-am bucurat să îl revăd astăzi, la Praga, pe președintele Republicii Cehe, Petr Pavel - un prieten vechi, din vremurile în care amândoi ne serveam patria în uniforma militară.
România și Republica Cehă știu ce înseamnă trecerea printr-o dictatură și construcția, ulterioară, a unei societăți democratice și libere. Acum, statele noastre sunt partenere și aliate în cadrul Uniunii Europene și NATO și, împreună, suntem alături de poporul ucrainean. Amândoi știm foarte bine că securitatea pe termen lung a întregii Europe de Est se joacă pe frontul din Ucraina.

Nicolae Ciucă a obținut sprijinul Parlamentului ceh pentru integrarea deplină în spațiul Schengen. Președintele Senatului, lider al PNL, s-a întâlnit cu omologul său ceh, Miloš Vystrčil, prilej cu care au fost punctate principalele obiective economice și diplomatice ale României.

-Știrea inițială-

Nicolae Ciucă: „Praga ne susține pentru integrarea deplină în Schengen”

Adina Vălean, fără speranțe cu privire la intrarea în Schengen. Argumentele aduse de comisarul european

Sursa foto: Arhiva EVZ

Președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, a menționat că oficialii Cehiei au felicitat statul nostru pentru primirea în Air Schengen.

„Am început astăzi vizita în Republica Cehă cu o revedere cu Miloš Vystrčil, președintele Senatului acestui stat. Am discutat cu omologul meu despre aprofundarea cooperării dintre țările noastre și despre modalități de abordare comună a provocărilor geopolitice și economice de pe plan internațional, care afectează ambele națiuni.
Miloš Vystrčil transmite Bucureștiului felicitări pentru recenta integrare în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime. Atât președintele Senatului ceh, cât și conducerea Camerei Deputaților de aici m-au asigurat că Praga ne susține atât pentru integrarea deplină în spațiul european de liberă circulație, cât și în Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică”(OCDE), a transmis Nicolae Ciucă, pe Facebook.
România a intrat în Schengen pe cale maritimă și aeriană, de duminică, 31 martie, ceea ce înseamnă, printre altele, mai puține controale la frontieră, lucru care nu exclude, însă, măsurile de securitate.

Când ar putea adera România la OCDE

OCDE lansează Studiul Economic 2024 pentru România. Cu ce echivalează procesul de aderare lansat de Guvernul Ciucă

OCDE. Sursa foto: Facebook

România ar putea adera la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică(OCDE) în 3-4 ani, timpul necesar aderării fiind în funcţie de rapiditatea cu care autoritățile vor adopta recomandările organizaţiei internaţionale, a declarat Luca Niculescu, secretar de stat pentru procesul de aderare al României la OCDE în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, potrivit Agerpres.

„Procesul de aderare a României la OCDE a demarat deja. În iunie, anul viitor, începem negocierile. (…) Când anume se va întâmpla aderarea României la OCDE, asta depinde de recomandările pe care OCDE le va face, de rapiditatea cu care România va adopta anumite recomandări. Sunt ţări europene care au aderat în trei ani, cum ar fi Lituania. Eu cred ca vom adera undeva între trei şi patru ani. Acest proces este un catalizator pentru schimbările pe care trebuie să le facem. De exemplu, ne dorim cu toţii o administraţie mai bună în România. Apoi, mai este nevoie de alte reforme, în alte domenii”, menționa Luca Niculescu, la Forumul de afaceri franco-român, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a Franţei în România (CCIFER), conform sursei citate.

Ne puteți urmări și pe Google News