Evenimentul Zilei > EVZ Special > Ziua limită în care Laura Codruța Kovesi află dacă este trimisă în judecată de Adina Florea
Ziua limită în care Laura Codruța Kovesi află dacă este trimisă în judecată de Adina Florea

Ziua limită în care Laura Codruța Kovesi află dacă este trimisă în judecată de Adina Florea

Adina Florea trebuie să rezolve până la data de 1 aprilie, anul curent, dosarul în care apare Laura Codruța Kovesi, fost șef al DNA.

Adina Florea trebuie să încheie ancheta ce o vizează la Laura Codruța Kovesi până la data de 1 aprilie. Acesta este termenul pe care l-a primit procurorul de la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie. În dosarul respectiv, Florea a pus-o sub acuzare pe fosta şefă aDNA. În legătură cu aducerea în ţară a fostului director al FNI Nicolae Popa.

Adina Florea trebuie să rezolve dosarul deschis pentru Laura Codruța Kovesi

Instanţa supremă a admis, miercuri, o contestaţie depusă de Laura Codruța Kovesi. Șeful Parchetului European susţine că Florea tergiversează de peste doi ani ancheta deschisă în luna decembrie a anului 2018. Așadar, până la data de 1 aprilie, Adina Florea trebuie să ia o decizie: ori o trimite în judecată pe Kovesi, ori o scoate de sub urmărirea penală. Asta însemnând că și dosarul va fi clasat.

„În temeiul art. 488 (6) alin. (1) din Codul de procedură penală, admite contestaţia formulată de contestatoarea Kovesi Laura Codruţa privind durata procesului penal ce face obiectul dosarului nr. 1172/P/2018 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

Data limită, 1 aprilie

Stabileşte termen la data de 1 aprilie 2021 până la care procurorul învestit urmează a finaliza dosarul, în condiţiile art. 327 din Codul de procedură penală, termen până la care nu se va putea formula o nouă contestaţie cu privire la durata procesului. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea contestaţiei rămân în sarcina statului. Se precizează în decizia instanței supreme.

De asemenea, se mai afirmă: „În temeiul art. 4886 alin. (6) din Codul de procedură penală, încheierea se comunică procurorului de caz şi contestatoarei. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 27 ianuarie 2021.”

Sesizarea, făcută de Sebastian Ghiță

Dosarul a fost deschis în urma unei sesizări depuse de fostul deputat Sebastian Ghiţă. El afirma că, în 2011, Kovesi i-a cerut să achite 200.000 de euro pentru aducerea în ţară, cu un avion, din Indonezia, a lui Nicolae Popa. Pe numele căruia exista un mandat internaţional de arestare.