New Yorkul, sub teroare. Autoritățile fac eforturi să limiteze dezastrul

New Yorkul, sub teroare. Autoritățile fac eforturi să limiteze dezastrul

În 29 octombrie 2012, New Yorkul trăia cel mai mare coșmar al existenței sale contemporane.

Uraganul Sandy a făcut prăpăd în cea mai puternică metropolă a planetei, lăsând în urma sa 44 de morți și pagube în valoare totală de aproape 20 de miliarde de dolari. La opt ani distanță, autoritățile încă mai lucrează la un plan de apărare, căci teama ca orașul să nu fie înghițit de ape continuă să le dea frisoane.

S-au ridicat adevărați pereți de nisip în Manhattan și Brooklyn, iar pe plajele Atlanticului au răsărit dune înalte de câțiva metri. Tot orașul este un vast șantier care are termen de finalizare ...înainte ca vreun tsunami să lovească megalopolisul de pe Coasta de Est.

Se lucrează din dorința de anticipa efectele devastatoare ale calamităților natural, însă lucrările progresează lent, iar factura se anunţă astronomică, după cum relatează presa americană, preluată de Agerpres.

După momentul „Sandy”, municipalitatea a făcut o prioritate din fortificarea celor 850 de kilometri de coastă. Creștere nivelului apelor oceanelor (cauzată de schimbările climatice) este principalul pericol: americanii se așteaptă ca nivelul să crească cu aproape doi metri până în 2100! Iată de ce fortificarea zonei de coastă e o prioritate.

O fortăreață din dune și ziduri

În sud-est, la Rockaways, chiar lângă Aeroportul J.F. Kennedy, dar și în sud, la Staten Island, deja s-au ridicat 15 kilometri de dune şi au fost deversate milioane de tone de pentru consolidarea plajelor. Cele două zone au fost printre cele mai afectate de trecerea uraganului Sandy.

O adevărată fortăreață s-a ridicat și-n Brooklyn și Manhattan, chiar lângă Wall Street, unde au apărut ziduri din containere de nisip. Totul reprezintă o măsură temporară de protecţie pentru următorii cinci ani, când se așteaptă finalizarea unor fortificaţii de lungă durată, care să poată proteja inima financiară a New Yorkului.

Până acum, municipalitatea a investit câteva miliarde de dolari pentru protejarea reţelei electrice şi a metroului, principalul mijloc de transport pentru aproape 10 milioane de cetățeni.

Predicții sombre

Cu toate investițiile făcute, predicțiile sunt sumbre când vine vorba de efectele impactului unui tsunmi. Mai mult, proiecţiile oficiale indică faptul că 37% din clădirile din Manhattan vor fi expuse unor furtuni până în anul 2050, iar 20% din străzile orașului vor fi inundate zilnic până la finalul acestui secol!

„La şapte ani după Sandy, săculeţii de nisip sunt încă principalul mod de apărare împotriva furtunilor majore”, constată cu tristețe Justin Brannan, consilier local în cartierele expuse din Brooklyn. „Există un decalaj imens între ceea ce a putut să facă New Yorkul şi ceea ce trebuie făcut. Suntem unul dintre marile oraşe ale lumii, suntem foarte bogaţi şi, totuşi, nu suntem în stare să ne protejăm de noua realitate climatică”, susține și Roland Lewis, preşedintele ONG Waterfront Alliance, care este activ în toate problemele de coastă din New York.

Ne puteți urmări și pe Google News