Evenimentul Zilei > Actualitate > Becali se simte prigonit și citează din Evanghelie. Latifundiarul și nepotul său, la DNA
Becali se simte prigonit și citează din Evanghelie. Latifundiarul și nepotul său, la DNA

Becali se simte prigonit și citează din Evanghelie. Latifundiarul și nepotul său, la DNA

Nepotul lui Gigi Becali, Vasile Geambazi, a mers marți dimineața la DNA pentru a da declarații într-un dosar de spălare de bani.

UPDATE 3 – Printr-un comunicat de presă, emis, marţi, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunţat că procurorii au dispus extinderea urmăririi penale împotriva lui Gigi Becali și împotriva nepotului său, Vasile Geambazi.

Cei doi sunt acuzaţi de spălare de bani într-o afacere cu un teren cumpărat în Voluntari cu un milion de euro pentru care s-ar fi cerut despăgubiri de la statul român în valoare de 20 de milioane de euro.

„Prin multiple transferuri succesive, intercalate și reciproce, cei doi oameni de afaceri ar fi efectuat o serie de operațiuni bancare, în perioada 2014-2019, în scopul separării și ascunderii sumei de originea ilicită. Aceștia ar fi folosit cea mai mare parte a sumei provenind din supraevaluarea frauduloasă pentru capitalizarea unor societăți comerciale și ar fi dobândit o parte importantă a sumei prin retrageri de numerar”, se arată în comunicatul DNA.

Redăm mai jos integral comunicatul DNA

„Ca răspuns la solicitările formulate de reprezentanți ai mass media, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus extinderea urmăririi penale față de două persoane, oameni de afaceri, pentru săvârșirea infracțiunilor de spălare a banilor, fapte presupus a fi săvârșite în perioada 2014-2019.

Anterior, în aceeași cauză, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un evaluator desemnat de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (A.N.R.P), pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave.

În Ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

Evaluatorul desemnat de A.N.R.P. ar fi întocmit un raport de evaluare cu încălcarea legii 247/2005, prin care un teren de 21,75 ha situat în apropiere de mun. București, care făcea obiectul unui dosar de despăgubire la A.N.R.P., ar fi fost supraevaluat cu suma de 184.819.120 lei, sumă reprezentând un folos necuvenit în beneficiul celor doi oameni de afaceri.

Cunoscând că despăgubirea a fost stabilită în urma supraevaluării frauduloase, cei doi oameni de afaceri ar fi disimulat proprietatea și dreptul de dispoziție asupra despăgubirii. De asemenea, prin multiple transferuri succesive, intercalate și reciproce, cei doi oameni de afaceri ar fi efectuat o serie de operațiuni bancare, în perioada 2014-2019, în scopul separării și ascunderii sumei de originea ilicită. Aceștia ar fi folosit cea mai mare parte a sumei provenind din supraevaluarea frauduloasă pentru capitalizarea unor societăți comerciale și ar fi dobândit o parte importantă a sumei prin retrageri de numerar.

Celor trei persoane li s-a adus la cunoştință calitatea procesuală de suspect, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Alte date nu pot fi comunicate în acest moment, deoarece le sunt incidente dispozițiile art. 12 alin 1 litera e ) din Legea 544/2001”, se arată în comunicatul DNA.


UPDATE 2 – La ieșirea de la audieri, Gigi Becali a declarat că este prigonit și că familiile creștine sunt prigonite din cauza credinței lor. El a citat din Evanghelii, una dintre fericirile rostite de Iisus în cea mai cunoscută dintre predicile sale. Becali le-a mai spus ziariștilor că „dracii nu stau liniștiți” și că așteaptă să ajungă în fața judecătorilor.


UPDATE – La DNA ar fi ajuns și Gigi Becali, finanțatorul FCSB.


Direcția Națională Anticorupție are un dosar referitor la o afacere imobiliară.

Plângerea a fost făcută de Corpul de control al premierului, miza fiind un teren din Voluntari.

Potrivit primelor informații, statul a ajuns sa plateasca 60 de milioane de euro pentru un teren vandut cu un milion.

La ieșirea de la DNA, Vasile Geambazi a declarat că procurorii îl acuză de spălare de bani.

„Eu am luat banii de la Ministerul de Finanțe, prin hotărâre judecătorească. Dacă banii de la Ministerul de Finanțe sunt bani negri… Banii i-am încasat eu, nu Gigi și i-am investit inclusiv la Steaua”, a spus Geambazi.