Nenorocirea care va lovi crunt România! Vom fi sufocaţi pur şi simplu. Se impun măsuri urgente pentru mediu

Nenorocirea care va lovi crunt România! Vom fi sufocaţi pur şi simplu. Se impun măsuri urgente pentru mediu Deșeuri. Sursa foto Arhiva EVZ

România va intra în colaps din cauza cantității foarte mari de deșeuri cărora trebuie să le găsească un loc de depozitare. Problema acestor gropi de gunoi a fost adusă în discuție de Octavian Berceanu, expert de mediu şi fost Comisar General al Gărzii Naţionale de Mediu (GNM). În opinia sa există un sistem mafiot care câștigă bani din preluarea și transportul deșeurilor.

Octavian Berceanu a vorbit despre situația deșeurilor din România, care devine din ce în ce mai presantă. Aceasta în condițiile în care țara noastră s-au transformat într-o adevărată „groapă de gunoi”, iar multe persoane interesate, „mafii”, câșrigă bani frumoși din preluarea și depozitarea gunoaielor. El a vorbit în cadrul evenimetului de lansare a Platformei de mediu pentru Bucureşti şi a Raportului de cercetare privind Starea mediului în Bucureşti, organizată de Fundaţia Comunitară Bucureşti. La această manifestare au participat autorităţi publice, ONG-uri, experţi şi companii.

„Ar mai fi o problemă destul de aspră - cea a deşeurilor. În doi ani noi intrăm în colaps cu depozitarea deşeurilor, iar asta e o evidenţă. Întreb: cărei mafii de adresăm? Există cercetări jurnalistice care ne spun clar că avem de ales între două mafii. Cărei mafii ne adresăm? E o întrebare legitimă”, a declarat Octavian Berceanu.

Potrivit spuselor sale, transferul responsabilității legate de deșeuri către primăriile de sector nu reprezintă o soluție la această problemă. Dimpotrivă, susține Berceanu, este nevoie ca autoritățile să se uite și la jucătorii din economie.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Am văzut acum un OUG care transferă responsabilitatea deşeurilor către primăriile de sector. E o încurajare a unei structuri mafiote pe faţă, prin acest OUG. Nu există niciun menajament din partea ministerului (Mediului, Apelor şi Pădurilor, n.r.), pentru că există un mod de funcţionare optim în ceea ce înseamnă industria deşeurilor. Noi ne uităm totdeauna la cetăţean.

Hai să ne uităm la economia circulară şi jucătorii de acolo. Ce au nevoie să vină cei din economia circulară la nivel european să investească în Bucureşti? Au nevoie de materie primă şi de trasabilitatea deşeurilor, şi de un oarecare echilibru. Noi avem nişte mafii care duc deşeurile pe gropi...”, a punctat Berceanu.

sursa foto. EVZ

Capitala nu are o strategie metropolitană

Specialistul de mediu a a totodată,tras atenția că la nivelul Capitalei există probleme legate de lipsa unei strategii metropolitane cu privire la gestionarea deșeurilor și a poluării.

„Mai există nişte probleme vizavi de calitatea aerului şi modul cum funcţionează instituţiile pe depozitarea deşeurilor din construcţii şi şantiere. În pandemie aveam cote alarmante de poluare pe timpul serii când nu circula nicio maşină pe stradă, am ieşit să văd ce se întâmplă, pe vremea când eram consilier general, în 2000.

Erau cozi la semafoare cu maşini care transportau nisip, materiale de construcţii, din demolări, fără nicio prelată deasupra şi circulau cu 90 - 100 km/h prin Bucureşti şi dimineaţa aveai două degete de praf pe marginea şoselei. Atunci, instituţiile statului ar fi trebuit să intervină. Nu au intervenit şi nici nu cred că vor interveni în formula de faţă.

Mai avem câteva probleme legate de industria urbană şi periurbană din Bucureşti. Cu drag s-ar muta oamenii la marginea Bucureştiului, în Ilfov, dar noi nu avem o strategie metropolitană, nu avem un plan urbanistic metropolitan care să alinieze toate aceste lucruri. Aerului nu poţi să-i pui o barieră între Bucureşti şi Ilfov, cum nici deşeurile generate în Ilfov să rămână doar acolo”, a explicat expertul de mediu.

 

articol sustinut