Alertă în București! Pericol uriaş pentru milioane de oameni. Specialiştii de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului lansează un avertisment dur
- Simona Suciu
- 24 martie 2022, 14:05
Specialiștii îi sfătuiesc pe oameni să evite deplasările în aer liber dacă nu sunt necesare. Experții de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului spun că norul toxic din Ucraina ne-a ocolit și că altele sunt cauzele pentru poluarea din ultimele zile.
Norul toxic din Ucraina a ocolit din fericire România, dar tot am fost îngropați într-o mare praf. În București aerul este greu respirabil, cotat de nivelul 4, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.
„Norul toxic din Ucraina nu a intrat în România si este foarte posibil să nu intre aşa cum sunt predictiile de la ANM. Noi putem măsura când intra în România, dar în momentul de faţă nu sunt probleme", spune Lorand Fulop, preşedinte ANPM.
Care este sursa poluării?
Specialiștii presupun că poluarea a crescut mult din cauza particulelor fine periculoase ajunse în atmosferă după furtunile de vânt de marți din sud-estul României. Nu este exclus ca aerul să fi fost poluat și de incendiul de la magazinul Posper din Sectorul 5.
Specialiștii avertizează populația să stea mai mult în casă și să evite deplasările în aer liber, care nu sunt esențiale. „După cum se observă, indicii de calitatea aerului la acest moment au valoarea rău. Ar trebui limitată pe cât posibil expunerea şi activităţile în aer liber", spune Bogdan Gât, director ANPM.
Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a decis să analizeze şi filtrele de praf din teren. Specialiștii vor să afle dacă au putut exista și alte cauze pentru poluarea masivă din aceste zile.
„Acesta este cel mai expus filtru, deci cantitatea cea mai mare de pulberi în suspensie. Rezultatele vin în 72 de ore, dar există bănuieli că şi incendiul de la magazinul comercial din Capitală ar fi putut contribui la creşterea poluării", explică Georgeta Vulpe, şef laborator ANPM, citat de Antena 3. Alte cauze ale aerului irespirabil sunt lipsa precipitaţiilor în ultime vreme, dar şi traficul intens din Capitală.
Poluarea un mare pericol
Autorităţile spun ca media zilnică de particule nocive de praf nu trebuie să depăşească limita de 50 de micrograme pe metru cub.
Agenţia Europeană de Mediu afirmă că poluarea aerului reprezintă cel mai mare pericol de mediu pentru sănătatea oamenilor în Europa, provocând probleme de sănătate pulmonară şi circulatorie care pot duce la moarte prematură în unele cazuri, scrie Agerpres.
Conform estimărilor, peste 400.000 de persoane mor anual în întreaga Europă din cauza problemelor legate de aceşti poluanţi.