Nenorocirea care loveşte crunt toată Planeta. Nici România nu scapă! Ce se întâmplă cu Obligațiunile Guvernamentale

Nenorocirea care loveşte crunt toată Planeta. Nici România nu scapă! Ce se întâmplă cu Obligațiunile Guvernamentale sursa: Facebook

Piețele de obligațiuni au fost lovite de un nou val de vânzări, împingând costurile împrumuturilor pe 10 ani ale Germaniei la 1%, după ce Australia a început o săptămână plină pentru băncile centrale, cu o creștere a ratei dobânzii mai mare decât se aștepta. Piața datoriilor din Australia a fost cea mai afectată, dar vânzările au ricoșat și pe piețele europene majore, iar România nu este scutită de fenomen.

Randamentul obligațiunilor pe 10 ani al Australiei a atins 3,4%, un nivel care nu a mai fost atins din 2014, în timp ce randamentul pe doi ani, mai sensibil la politici, a crescut cu mai mult de 0,19 puncte procentuale, până la 2,77%.

În Europa, randamentul obligațiunilor pe 10 ani al Germaniei a crescut cu 0,05 puncte procentuale, depășind cu 1% pentru prima dată în șapte ani, în timp ce echivalentul din Marea Britanie a crescut cu aproximativ 0,1 puncte procentuale, până la 2%. Costurile de împrumut ale Germaniei pe 10 ani au început anul în teritoriu negativ.

Multe bănci centrale încearcă să semnaleze pieţelor că sunt active, că recunosc că inflaţia este peste ţintă şi că vor acţiona. Deşi situaţia este destul de diferită de la ţară la ţară, a declarat Ron Temple, de la Lazard

Ne puteți urmări și pe Google News

Şi SUA ar putea anunța o o creștere foarte mare a dobânzii

În schimb, randamentul pe 10 ani din SUA s-a tranzacționat aproximativ constant, după ce a depășit 3% în ziua precedentă pentru prima dată din 2018. Rezerva Federală a SUA, cea mai influentă bancă centrală din lume, este de așteptat să anunțe miercuri o creștere foarte mare a dobânzii de aproximativ jumătate de punct procentual, prețurile piețelor înregistrând creșteri similare de jumătate de punct la cele două întâlniri ulterioare, după prețul de consum din SUA, inflația a atins un maxim din ultimii 40 de ani de 8,5% în martie.

În cazul bondurilor germane, ran­da­mentul de referinţă a urcat cu patru puncte bază la 1%, un nivel record de când blocul s-a aflat în mijlocul crizei datoriilor gre­ceşti. Este o schim­bare dramatică de direcţie faţă de martie, când cererea de active r­e­fu­giu după invadarea Ucrainei de către Rusia a împins rata în teritoriu ne­gativ.

Pieţele pariază pe aproape patru majorări de dobândă de 25 de puncte bază din partea BCE în acest an, în creştere puternică, în condiţiile în care inflaţia din zona euro continuă să spargă recorduri şi un număr în creştere de oficiali ai băncii admit posibilitatea unei înăspriri mai dure a politicii monetare.

Se estimează că Banca Angliei va continua creșterea ratelor dobânzilor la cel mai ridicat nivel din 2009

Obligaţiunile britanice au fost la rândul lor prinse în goana de a vinde titluri de datorie, cu randamentele titlurilor pe 10 ani urcând peste 2% pentru prima dată în mai mult de o săptămână după ce pieţele locale s-au redeschis după ce au fost închise pentru o sărbătoare la începutul săptămânii.

Pieţele pariază pe o majorare cu un sfert de punct a dobânzii de referinţă de către Banca Angliei în această săptămână, iar pariurile pe o majorare de o jumătate de punct în oricare din următoarele patru şedinţe sunt în creştere.

Randamentele în creştere înăspresc condiţiile financiare după doi ani de pandemie. Randamentele s-au aflat în creştere în acest an în SUA, în contextual măsurilor luate de Fed pentru contracararea inflaţiei, care a atins în martie cel mai rapid ritm de creştere din ultimii 40 de ani.

Inflația contribuie la deteriorarea economiei la nivel mondial

Sunt semne de întrebare cu privire la cât de sus va putea Banca Centrală americană să urce dobânzile fără a împovăra excesiv economia. În condiţiile în care investitorii se pregătesc pentru scumpirea creditului, există semne de presiune asupra economiilor naţionale.

Mișcările bursierelor europene de marți au urmat cu o scurtă scădere a unor indici în sesiunea precedentă, cauzată de o eroare majoră de tranzacționare a unei bănci. Stoxx a scăzut cu până la 3% luni devreme, reflectând scăderi scurte, dar abrupte pentru ecartamentul nordic, inclusiv pentru indicele de referință al Suediei, OMX 30. Citigroup a spus că unul dintre comercianții săi a făcut o eroare la introducerea unei tranzacții, scrie goodnewsl.com.