Negustorul de manuscrise. Suspans cu George Arion

Negustorul de manuscrise. Suspans cu George Arion

„…Și vreme e ca să ucizi”, „Firma”, „Clientul”, „Dosarul Pelican”, „Camera morții” sunt câteva dintre romanele lui John Grisham (transpuse și în românește) care au cunoscut un binemeritat succes pe multe meridiane ale lumii.

În „Negustorul de manuscrise” acest autor cu vânzări fabuloase – peste 275 de milioane de exemplare! – ne introduce, de această dată, în universul fascinant al cărților.

 Personajele lui sunt librari, anticari, bibliotecari, scriitori. Ei populează o lume, în aparență, îmbietoare, unde ar trebui să domnească armonia. De fapt, câteodată, ea e tulbure, bântuită de fărădelege. În biblioteca Firestone de la Universitatea Princeton există o comoară inestimabilă, păzită cu strășnicie: cinci manuscrise ale lui Scott Fitzgerald.

Dar o bandă de hoți se încumetă să le fure, dorind ca apoi să ceară proprietarilor o răscumpărare fabuloasă pentru ele, sau să le vândă pe ascuns vreunui colecționar bogat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tâlharii acționează cu ingeniozitate și lovitura pregătită minuțios reușește. Însă, curând, evenimentele iau o turnură neașteptată: doi dintre făptași sunt arestați, un altul este omorât chiar de către un membru al echipei, iar ceilalți dispar împreună cu prada lor. FBI-ul demarează o anchetă de proporții care nu ajunge la niciun rezultat, toate pistele dovedinduse a fi false.

Cea care va afla unde au fost ascunse manuscrisele e Mercer Mann, o tânără romancieră într-o acută pană de bani și de inspirație. La solicitarea unei companii specializată în securitate și investigații ea se infiltrează în anturajul lui Bruce Cable, proprietarul unui magazin de carte de pe insula Camino din Florida, și-i află secretele.

Povestea lui Grisham e, ca de obicei, bine scrisă, tensionată, imprevizibilă și are un farmec aparte. Ea oferă multe detalii despre scriitori în plină glorie, dar și despre veleitari, despre tribulațiile librarilor concurați de vânzările pe internet, despre munca de agent literar.

Comerțul cu carte poate avea și o latură întunecată.

Iar în lumea literaților există, uneori, orgolii, invidii, frustrări și multă bârfă. Dar oricâte amănunte picante a presărat autorul în narațiunea sa – unele despre scriitori celebri – nimic nu-l poate îndepărta de lumea cărților pe cel care le iubește cu adevărat.