Negocieri privind Bugetul UE 2024. Parlamentul European respinge propunerile de tăieri bugetare

Negocieri privind Bugetul UE 2024. Parlamentul European respinge propunerile de tăieri bugetare Uniunea Europeana Sursa: EPA/JULIEN WARNAND

Deputatul european Siegfried Mureşan, negociator-şef al Parlamentului European pentru Bugetul Uniunii Europene din 2024, a făcut o serie de declarații importante în urma primelor negocieri privind Bugetul Uniunii Europene pentru 2024.

În acest context, Siegfried Mureșan a subliniat că Parlamentul European respinge tăierile bugetare propuse. Europarlamentarul a pus accentul pe importanța asigurării finanțării pentru prioritățile noi și situațiile neprevăzute, considerând că tăierile bugetare ar afecta capacitatea Uniunii Europene de a reacționa adecvat în fața acestora.

Siegfried Mureşan critică propunerile Comisiei Europene privind tăierile bugetare

Siegfried Mureşan a exprimat critici în cadrul negocierilor de astăzi, referitor la propunerea Consiliului European de a efectua noi tăieri bugetare.

Poziţia mea, ca negociator-şef al Parlamentului European, este că bugetul UE de anul viitor are nevoie de creşteri de alocări, nu de tăieri. Tocmai de aceea, este prioritar să revizuim Cadrul Financiar Multianual 2021 - 2027, având la bază propunerea de revizuire înaintată de Comisie în 20 iunie 2023”, a scris eurodeputatul PNL.

Ne puteți urmări și pe Google News

Eurodeputatul a evidențiat că propunerea de buget, în valoare de aproximativ 190 de miliarde de euro, asigură resurse suficiente pentru finanțarea priorităților actuale și tradiționale ale Uniunii Europene, cum ar fi Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună.

Mai mult, aceste fonduri nerambursabile, spune Siegfried Murașan, sunt deosebit de importante pentru România, care primește o mare parte din acestea, și vor juca un rol esențial în anul viitor.

Eurodeputatul PNL critică proiectul de buget al UE pe 2024

Acesta precizează că „proiectul de buget nu oferă suficiente fonduri pentru noile priorităţi ale Uniunii Europene, cauzate de războiul declanşat de Rusia la graniţele noastre, precum întărirea siguranţei în interiorul statelor membre, sprijinirea Ucrainei şi a Republicii Moldova şi întărirea economiei”.

Siegfried Mureșan spune că în plus, trebuie să avem în vedere că nu avem suficientă flexibilitate în buget pentru a răspunde situațiilor neprevăzute, așa cum s-a întâmplat anul trecut cu invazia Rusiei în Ucraina.

Din acest motiv, el a criticat decizia Consiliului de a propune noi tăieri bugetare în negocierile de astăzi. „Cadrul Financiar Multianual este cel care decide limitele până la care putem creşte bugetele anuale. Astfel, obiectivul meu este ca revizuirea CFM să aibă loc până la finalul anului, tocmai pentru ca Bugetul UE 2024 să poată cuprinde suficiente resurse prin care să răspundem nevoilor oamenilor”, mai scrie Mureşan.