Consilierul prezidenţial, Mihailo Podoliak a declarat că nu are încredere într-un acord diplomatic încheiat cu Rusia și că aceasta poată fi oprită doar cu forța. Zelenski spune că ar fi necesară o discuție cu Putin, dar că Rusia nu este pregătită pentru discuții serioase de pace.
Consilierul şi negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak a declarat, sâmbătă, 28 mai că nu are încredere în niciun acord care au putea fi încheiat cu Moscova și că invazia armatei ruse nu va putea fi oprită decât prin forță, transmite Reuters.
„Orice acord cu Rusia nu face nici doi bani. Este posibil să negociezi cu o ţară care minte întotdeauna cu cinism şi în scop propagandistic? Rusia a dovedit că este o ţară barbară care ameninţă securitatea lumii. Un barbar poate fi oprit doar cu forţa“, a scris Mihailo Podoliak pe Telegram.
Discuție cu Putin
Potrivit sursei citate, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat vineri că ar trebui inițiată cu discuție cu Vladimir Putin, chiar dacă țara sa nu este nerăbdătoare să facă acest lucru.
„Există lucruri de discutat cu liderul rus. Nu spun că oamenii sunt nerăbdători să vorbească cu el, dar trebuie să înfruntăm realitatea de a supravieţui. Ceea ce vrem de la această întâlnire... Ne vrem vieţile înapoi. Vrem să recuperăm viaţa unei ţări suverane în interiorul propriului său teritoriu“, a declarat Zelenski, care a mai spus și că Rusia nu pare să fie pregătită deocamdată pentru convorbiri de pace serioase.
De cealaltă parte, Moscova acuză Ucraina de eșecul negocierilor. „Conducerea ucraineană face în mod constant declaraţii contradictorii. Acest lucru nu ne permite să înţelegem complet ceea ce doreşte partea ucraineană“, a spus purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.
Rusia vrea teritorii, Ucraina nu cedează
Toate discuțiile de până acum dintre Ucraina și Rusia care au avut ca scop încetarea războiului nu au dus la niciun rezultat. Ultima rundă de negociere a avut loc în 29 martie.
Rusia a cerut Ucrainei să renunțe la intrarea în NATO, la intenţia de a dezvolta sau achiziţiona arme de distrugere în masă şi de a găzdui pe teritoriul său baze militare străine.
De cealaltă partel Ucraina a cerut garanții de securitate în schimbul neutralității. S-a arătat dispusă să renunțe la aderarea la NATO, dar nu și la Uniunea Europeană. O altă propunere formulată de Kiev către Moscova este negocierea într-un termen de 15 ani a statutului peninsulei Crimeea anexată de Rusia. Ucraina a spus că înainte să se semneze vreun acord, Rusia trebuie să își retragă trupele de pe teritoriul său.
Rusia insistă însă asupra pretențiilor teritoriale. Moscova cere recunoaşterea suveranităţii Rusiei asupra peninsulei Crimeea şi dreptul la autodeterminare al provinciilor separatiste Doneţk şi Lugansk.