Negociatorul din Timiș: Povestea jandarmului care salvează vieți cu vorba bună

Negociatorul din Timiș: Povestea jandarmului care salvează vieți cu vorba bună

De vreo 12 ani, Mihai Bereșteanu e negociator. O slujbă grea și antrenantă, care îl ține în priză, pentru că multe vieți depind de puterea sa de a convinge. Ultima ispravă a colonelului timișorean e că a salvat un tânăr debusolat. A negociat șase ore cu el, dar a meritat. Pentru că, spune jandarmul, orice viață e neprețuită, și merită să mergi până în pânzele albe pentru a o salva

Colonelul Mihai Bereșteanu are 49 de ani și e ofițer din 1989. A lucrat mai întâi la MApN, iar din anul 2000, a trecut la Inspectoratul Județean de Jandarmi Timiș. Toată viața l-a pasionat mintea umană, așa că a văzut toate filmele cu luări de ostatici pe care le-a scos Hollywood-ul și a citit toate cărțile de psihologie care i-au picat, de-a lungul timpului, în mâini. Iar când Ministerul de Interne a anunțat înființarea posturilor de negociatori, s-a înscris imediat. S-a școlit cinci ani până să îmbrace, în sfârșit, peste uniforma de jandarm, vesta albastru deschis pe care scrie, cu majuscule: „NEGOCIATOR”.

Îngheațat la propiu ca să salveze un om

Fascinați, la rândul nostru, de ce știam că presupune această meserie, am vrut să aflăm direct de la el cum e să fii negociator. Îl văzusem recent pe colonelul Bereșteanu, făcând totul pentru a-l salva pe tânărul Raul. Mai bine de șase ore a înghețat de-a binelea stând în balconul de lângă fereastra de unde bărbatul de 30 de ani amenința că se va arunca în gol ca să-și încheie socotelile cu viața.

Totul a depins de măestria colonelului de a „învârti” vorbele.

Cu o ușoară ezitare, recunoaște că ore în șir, tată fiind, îi spunea sinucigașului că nu își poate abandona astfel copilul de un an. Pentru că dacă omul se arunca, s-ar fi întins să-l prindă, riscându-și propria viață. Ne-a spus și cum i-a trimis, sinucigașului, țigări, prinse de coada unei mături. Oftează când ne explică faptul că toată munca lui putea fi așa de ușor dată peste cap de ce câțiva „binevoitori deștepți”, unii vecini, alții chiar din rândul forțelor venite la fața locului, care îl „încurajau” pe tânărul cu mințile rătăcite să sară și „să termine odată spectacolul”.

Deznodământul trebuie să fie fericit

Negociatorul jandarm nu s-a lăsat, însă, descurajat de piedici, convins fiind că misiunea aceasta, ca întotdeauna, va avea un deznodământ fericit: „tânărul va fi salvat”. Pentru că, spune el, „te înhami la așa ceva doar dacă crezi în tine și-n puterea ta de a salva o viață. Dacă ai îndoieli, n-ai nicio șansă”.

S-a reapucat de fumat ca să-l salveze

Ca să înțelegem că fiecare vorbă îi e atent aleasă și fiecare gest e făcut cu o intenție bine definită, ne explică cum a calculat intervalul dintre țigările trimise omului care amenința că se omoară, și cum s-a folosit de viciul lui, ca să-l salveze.

După ce, mai bine de șase ore în care Raul a fost la un pas să plonjeze în gol, colonelul l-a convins să coboare de pe pervaz, în casă, și să-i deschidă ușa apartamentului. S-au așezat, apoi, amândoi, și au fumat câte o țigară, deși colonelul de jandarmi se lăsase de fumat de mai mult de 10 ani. „Promisiunea, e promisiune și trebuie respectată”, spune, oftând, colonelul Bereșteanu.

Secondat, întotdeauna, de „o minte limpede”

De câte ori iese pe teren la o negociere, colonelul e secondat de căpitanul Vasile Licărete, 41 de ani, ofițer specialist în prevenirea faptelor antisociale. Căpitanul ține loc de „minte limpede”. El observă atent totul, notează, analizează, și mai departe atenționează negociatorul care nu poate avea, din poziția sa, o privire de ansamblu. E un ajutor prețios și indispensabil, care ține negociatorul ancorat la realitatea înconjurătoare și, în plus, monitorizează tot ce se întâmplă în timpul unei acțiuni.

Care e secretul meseriei?

„Trebuie să ai talent de actor, să poți discuta cu persoana din fața ta ore în șir. Fără să minți, și să îi promiți doar lucruri realizabile”, spune colonelul Bereșteanu. Importante sunt și informațiile din viața celui din fața ta, pentru că pot fi folosite ca să-l convingi că viața merită trăită. Și mai știe un secret. „Cei care amenință public că își iau viața, dacă nu o fac în următoarele 10 secunde, de regulă nu o vor face niciodată”, mai spune colonelul, care ne dezvăluie și că niciodată nu va folosi negații în dialogul cu cel cu care negociază.

Iar reușitele lui Mihai Bereșteanu sunt multe. A salvat, odată, un copil, luat ostatic de unchiul său, care amenința că-l omoară. Bărbatul îi ținea pruncului cuțitul la gât, pentru că fusese concediat. „Așa înțelegea o mintă rătăcită să obțină reangajarea de la fostul patron”. Un alt copil, de numai trei anișori, a fost salvat din mâinile tatălui său, care se pregătea să îl arunce pe fereastră, pentru că ... „se săturase de viață”. I-a salvat pe amândoi.

„Orice militar își dorește să meargă la război”

„De fiecare dată iei în calcul toate posibilitățile și acționezi în funcție de informațiile pe care le ai. La misiunea aceasta neam gândit inclusiv să punem un coleg luptător să sară, de pe acoperiș și să îl împingă pe bărbat în casă”, povestește negociatorul.

Ce își dorește, în final? „Orice militar își dorește să meargă la război; cine spune că nu e așa, minte. De aceea te faci militar, să lupți. Eu îmi doresc în carieră să am ocazia să negociez într-un atac terorist cu luare de ostateci”, a declarat colonelul Mihai Bereșteanu, negociatorul Inspectoratului Județean de Jandarmi Timiș.

Ne puteți urmări și pe Google News