În Statele Unite, revizionismul și negaționismul nu sunt interzise. Jurisprudența tinde chiar să le plaseze sub protecția primului amendament al Constituției, care garantează libertatea de exprimare.
Mark Zuckerberg, patronul gigantului social-media a anunțat că Facebook va elimina de-acum tot conținutul „ care neagă sau deformează” Holocaustul, peste tot în lume.
„Am retras de mult mesajele de apologie a crimelor motivate de ura împotriva altuia și a crimelor în masă, inclusiv Holocaustul. Dar, odată cu apariția antisemitismului, ne extindem regula pentru a interzice orice conținut care neagă sau denaturează și Holocaustul”, a comunicat Zuckerberg.
Această nouă măsură va fi pusă în aplicare treptat. Utilizatorii care cercetează Holocaustul vor fi redirecționați către surse autorizate de informații, a spus el.
Spre deosebire de țări precum Germania sau Franța, unde toate declarațiile și mesajele care neagă realitatea exterminării a șase milioane de evrei de către Germania nazistă sunt interzise prin lege, în Statele Unite, revizionismul și negaționismul nu sunt interzise.
Jurisprudența tinde chiar să le plaseze sub protecția primului amendament al Constituției, care garantează libertatea de exprimare.
Creșterea violenței antisemite, spune Zuckerberg
„M-am luptat cu această dilemă, între susținerea libertății de exprimare și daunele provocate prin minimizarea sau negarea ororii Holocaustului”, susține fondatorul platformei.
„Dar propria mea gândire s-a schimbat când am văzut datele care arată o creștere a violenței antisemite”.
Un comunicat Facebook publicat luni citează un studiu care a constatat că aproape un sfert dintre americanii cu vârste cuprinse între 18 și 39 de ani cred că Holocaustul este un mit, că este exagerat sau că nu sunt siguri.
El amintește că rețeaua a interzis deja recent stereotipurile antisemite despre puterea evreiască, care figurează adesea în teoriile conspirației.
În vara anului 2018, Mark Zuckerberg, care este el însuși evreu, a explicat că nu dorește să elimine mesajele negaționiste de pe Facebook.
În iulie anul trecut, un purtător de cuvânt al Facebook a mai spus că rețeaua socială nu elimina acest tip de conținut doar pentru că era fals. Supraviețuitorii Holocaustului i-au cerut însă lui Zuckerberg să elimine conținuturile negaționiste.
Organizația americană de luptă împotriva antisemitismului Anti Defamation League (ADL) a dat mai multe exemple de grupuri private pe Facebook în cadrul cărora care utilizatorii au pus sub semnul întrebării existența Holocaustului sau întinderea sa.
Această măsură luată de Facebook a necesitat ani de zile să prindă contur, a declarat președintele ADL Jonathan Greenblatt, pe Twitter.
„După ce am lucrat personal cu Facebook la acest subiect, pot să atest că interzicerea negării Holocaustului este o realizare majoră (...). Mă bucur că s-a întâmplat în cele din urmă”, a adăugat el.
ONG-ul său, alături de alte organizații ale societății civile, a condus un boicot publicitar în această vară, urmat de sute de companii, împotriva rețelei sociale, pentru a o obliga să monitorizeze mai bine așa-numitul conținut de ură.