Evenimentul Zilei > International > Germania, înapoi în vremea lui Hitler! Atac bestial. E de neimaginat ce s-a întâmplat
Germania, înapoi în vremea lui Hitler! Atac bestial. E de neimaginat ce s-a întâmplat

Germania, înapoi în vremea lui Hitler! Atac bestial. E de neimaginat ce s-a întâmplat

Un atac extremist face ca Germania să semene, din nou, cu cea din perioada în care țara era condusă de Adolf Hitler și de naziști.

Un student evreu a fost atacat cu sălbăticie, duminică, în fața unei sinagogi din Hamburg și a fost rănit grav. Conform informațiilor poliției germane, victima, în vârstă de 26 de ani, a primit lovituri de lopată în cap în timp ce se pregătea să intre în lăcașul de cult, acolo unde avea loc o sărbătoare religioasă.

Atacatorul, 29 de ani, care purta îmbrăcăminte tip camuflaj, a fost arestat. În buzunarul pantalonilor a fost găsită o bucată de hârtie cu o svastică. Victima, care a reuşit să se adăpostească şi a primit primul ajutor din partea oamenilor care treceau prin zonă. Apoi, a ajuns la spital. Ministrul german de externe, Heiko Maas, a luat atitudine într-un mesaj postat pe contul de Twitter „antisemitismul dezgustător” căruia „trebuie să ne opunem cu toţii”

Liderul Congresului Evreiesc Mondial Ronald Lauder a spus că este „un act de teroare violent, antisemit” Preşedintele Conferinţei germane a rabinilor ortodocşi, Avichai Apel, afirmat despre acest episod: „Este un nou şoc pentru comunitatea evreiască din Germania. Este insuportabil să vezi că ura şi violenţa împotriva evreilor continuă să izbucnească pe străzile germane”.

Sinagoga era plină de credincioși

Presupusul agresor a fost arestat de poliţiştii însărcinaţi cu supravegherea sinagogii, dar a dat impresia că este „extrem de confuz„, ceea ce a făcut foarte dificilă realizarea unui interogatoriu, conform unei purtătoare de cuvânt a poliţiei, informează Agerpres. Este vorba de un german care este originar din Kazahstan.

Comunitatea evreiască din Hamburg a celebrat, ieri, Sucotul, cunoscută şi sub denumirea de „sărbătoarea corturilor”. Potrivit presei germane, sinagoga era plină de credincioşi.

Atacul a avut loc la aproape un an după atentatul eşuat din 9 octombrie 2019 asupra unei sinagogi din Halle cu prilejul sărbătorii Yom Kippur, cea mai mare sărbătoare evreiască. Neputând să intre în clădire, agresorul a ucis atunci o trecătoare şi apoi un tânăr într-un snack bar.