Nefăcutele Chinei. Canada suspendă tratatul de extrădare cu Hong Kong

Nefăcutele Chinei. Canada suspendă tratatul de extrădare cu Hong Kong

Canada a anunțat, vineri, că își suspendă tratatul de extrădare cu Hong Kong și exporturile sale de echipamente militare „sensibile” ca răspuns la impunerea de către guvernul central chinez a unei legi controversate de securitate națională în fosta colonie britanică.

„Canada crede cu tărie în principiul unei țări- două sisteme”, care se presupune că va garanta Hong Kongului libertăți individuale necunoscute în China continentală, a declarat premierul canadian, Justin Trudeau (foto) , la o întâlnire cu presa.

„Suntem foarte preocupați de situația din Hong Kong”, a spus Justin Trudeau.

Regimul comunist chinez a impus, marți seară, fostei colonii britanice un text de lege foarte controversat, promulgat de președintele Xi Jinping,  prin faptul că încalcă, potrivit criticilor săi, acest principiu în vigoare de la retrocedarea teritoriului Hong Kong Chinei, în 1997.

Începând de acum „Canada va trata exportul de mărfuri sensibile în Hong Kong în același mod ca cele destinate Chinei. Canada nu va permite exportul de produse militare sensibile către Hong Kong”, a declarat Trudeau.

El a subliniat „importanța” pe care Canada a acordat-o principiului „o singură țară, două sisteme” nu numai pentru cei 7,5 milioane de cetățeni din Hong Kong, ci și pentru „cei 300 000 de canadieni care locuiesc acolo”.

„Acesta este motivul pentru care vom continua să examinăm măsurile pe care le-am putea lua pentru a asigura securitatea cetățenilor Hong Kongului”, în special „în materie de imigrație”, a spus Trudeau, fără să ofere detalii suplimentare.

„Rolul Hong Kong-ului ca placă turnantă mondială a fost construit pe această bază. În absența sa, Canada este obligată să reevalueze dispozițiile existente”, a declarat François-Philippe Champagne, ministrul canadian al afacerilor Externe.

Noua legislație chineză „a fost promulgată într-un proces secret, fără participarea legiuitorului, a sistemului judiciar sau a oamenilor din Hong Kong și cu încălcarea obligațiilor international”, a declarat Champagne.

„Acest proces a demonstrat disprețul față de Legea fundamentală a Hong Kongului și gradul ridicat de autonomie promis Hong Kongului în cadrul unei țări- două sisteme”, a adăugat el.

Relațiile dintre Canada și China traversează o criză fără precedent din cauza procedurii de extrădare în Statele Unite lansată în Canada împotriva fostei directoare economice a gigantului chinez al telecomunicațiilor, Huawei.

Justin Trudeau a respins recent cererile de schimb între fosta responsabilă a Huawei, Meng Wanzhou, și doi canadieni închiși în China sub acuzația de spionaj, fostul diplomat Michael Kovrig și consultantul Michael Spavor.

Meng a fost arestată în decembrie 2018 la Vancouver, la solicitarea Statelor Unite, care o acuză că a ocolit sancțiunile împotriva Iranului și de fraudă bancară.

Kovrig și Spavor au fost arestați câteva zile mai târziu, iar detenția lor este văzută în Occident drept represalii pentru arestarea lui Meng Wanzhou, ceea ce Beijing neagă.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News